całka
IX: Wyznacz całke podwójną
∫∫D(10−5x−2y)dxdy
Gdzie obszar D jest ograniczony linią x + |y| = 1 i osią OY
14 lip 15:09
Basia:

|y| = −x+1 ⇔ y = −x+1 ∨ −y = −x+1 ⇔ y = −x+1 ∨ y = x−1
Twój obszar D to obszar niebieski
zastanów się jak zapisać granice całkowania po y i po x
napisz co wymyśliłeś
14 lip 16:42
TOmek: Dopiero co zacząłem ogarnianie całek podwójnych ale chyba tak będzie:
D1=
0≤x≤1
x−1 ≤y≤−x+1
14 lip 17:02
Basia: dobrze

czyli masz
0∫
1dx
x−1∫
x+1(10−5x−2y) dy
wiesz jak to policzyć ?
14 lip 17:31
Basia: oczywiście górna granica to −x+1 (minus mi zjadło)
14 lip 17:40
Basia:
∫(10−5x−2y)dy = 10y − 5xy − y
2
i mamy
10(−x+1)−5x(−x+1) − (−x+1)
2 − [ 10(x−1) − 5x(x−1) − (x−1)
2 ] =
−10x+10+5x
2−5x−(1−2x+x
2) − [ 10x−10−5x
2+5x −(x
2−2x+1) ] =
−15x+10+5x
2−1+2x−x
2 − [ 15x−10−5x
2−x
2+2x−1 ] =
4x
2 − 13x + 9 − [ −6x
2 + 17x − 11 ] =
10x
2 − 20x + 20
czyli mamy
0∫
1 (10x
2−20x+20) dx =
| | 10 | |
[ |
| x2 − 10x2 + 20x ]01 = |
| | 3 | |
| 10 | | 10 | | 40 | |
| − 10 + 20 − [ 0−0−0] = |
| +10 = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
14 lip 18:28