Usuwanie niewymierności
kefas: Witam, mam problem z tym zadaniem.
Wydaje mi sie, że trzeba to przemnożyć przez
4√49, żeby sobie ten pierwiastek wyciągnąć, ale
wtedy nie wiem co zrobić z górą.
Z góry dziękuje za pomoc
14 lip 13:29
Saizou : | 71/3 | |
| =71/3−1/4=71/12=p12{7} |
| 71/4 | |
14 lip 13:36
Trivial:
| 3√7 | | 71/3 | |
| = |
| = 71/3 − 2/4 = 71/3 − 1/2 = 7−1/6 |
| 4√79 | | (72)1/4 | |
14 lip 13:36
Saizou : oj źle napisałem, zaraz poprawię
14 lip 13:37
Saizou : ale widzę że już ktoś mnie uprzedził
14 lip 13:37
Trivial: 
Co tam
Saizou słychać?
14 lip 13:38
kefas: Dziękuję bardzo !
14 lip 13:39
Saizou : dobrze i nie wiem czemu ubzdurałem sobie że w mianowniku jest 7

btw. jakoś nie chce mi się ostatnimi czasy liczyć zadań

a u ciebie
Trivial
14 lip 13:39
Trivial: Cieszę się niedzielnym popołudniem.
14 lip 13:41
ICSP: Witaj
Trivial 
Mam coś dla Ciebie :
pokaż ze 30 | mn(m
4 − n
4) jeśli m,n ∊ N . Zadanie ma być zrobione w max dwóch linijkach
14 lip 13:42
Trivial:
kefas, jeśli chcesz usunąć niewymierność z mianownika, to zadanie jest jeszcze
niedokończone.
| | 1 | | 75/6 | | 1 | |
7−1/6 = |
| = |
| = |
| 6√ 75 |
| | 71/6 | | 7 | | 7 | |
Choć nie wiem po co tutaj bawić się w jakieś usuwanie niewymierności.
14 lip 13:44
Trivial: ICSP: Musi być koniecznie w dwóch?
14 lip 13:52
Trivial:
30 | mn(m4 − n4)
Z małego twierdzenia Vaksa:
mn(m4 − n4) ≡ mn(m2 − n2) ≡ mn(m−n) = nm2 − mn2 ≡ nm − mn = 0 (mod 2)
mn(m4 − n4) = mn(m2−n2)(m2+n2) = (nm3−mn3)(m2+n2) ≡ (nm−mn)(m2+n2) = 0 (mod 3)
mn(m4 − n4) = nm5 − mn5 ≡ nm − mn = 0 (mod 5)
14 lip 13:58
ICSP: a bez kongurencji ?
14 lip 13:59
Trivial: A po co bez?
14 lip 14:00
ICSP: gdyż to jest zadanie dla przecietnego licealisty

Przeciętny licealista nie zna kongurencji
14 lip 14:03
Trivial: Nie wiem
ICSP. W dwóch linijkach licealnym sposobem? Nie mam pomysłu.

Poza tym, przeciętny licealista
Vax zna kongruencje.
14 lip 14:11
Saizou : poza tym
Vax nie jest przeciętnym licealistą
14 lip 14:12
ICSP: a jeżeli wiesz dodatkowo że 0 = mn − mn to cos zmienia ?
14 lip 14:18
ICSP: i owszem
Vax nie jest przeciętnym licealistą
14 lip 14:18
Trivial: ICSP, no nie wiem czy to coś zmienia.
14 lip 14:23
ICSP: zmienia wszystko
14 lip 14:24
AS:
| 3√7 | | (74)1/12 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = ( |
| )1/12 = |
| |
| 4√49 | | (76)1/12 | | 72 | | 6√7 | |
14 lip 16:40
Basia: przecież
kefas ma usunąć niewymierność z mianownika
| 3√7 | | 3√7 | | 3√7 | |
| = |
| = |
| = |
| 4√49 | | 2√2√49 | | √7 | |
| 3√7*√7 | | 71/3*71/2 | | 7(2/6)+(3/6) | |
| = |
| = |
| = |
| 7 | | 7 | | 7 | |
14 lip 17:24
AS: Słusznie Basiu zauważyłaś
| 1 | | 1 | | 6√75 | | 6√75 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 6√7 | | 6√7 | | 6√75 | | 7 | |
14 lip 17:45