iloczyn liczb
ktuś: jak rozwiązać takie zadanie:
iloma zerami kończy się iloczyn liczb od 1 do 1962 włącznie?
14 lip 12:14
ICSP: a z iloczynu jakich liczb mogą wziąć się te zera ?
14 lip 12:22
ktuś: kończących się na 5 i 2, albo na 10 i drugiej dowolnej
14 lip 12:33
ICSP: ale 10 = 5*2
czyli wystarczy policzyć ile w tej liczbie będzie 5 ponieważ 2 jest znacznie więcej.
14 lip 12:52
ktuś: nie rozumiem dlaczego tak...
14 lip 12:54
ICSP: 0 na końcu biorą się z iloczynu liczb 5 * 2
1962! = 1 * 2 * 3 * 4 * ... * 1962 = 1 * 2 * 3 * 22 * 5 * (2*3) * ... * 1962
Jak widzisz dwójek zawsze będzie więcej. Jak policzysz ile jest piątek to dostaniesz liczbę 0
na końcu.
14 lip 12:57
ktuś: no dobra, to chyba kumam, ale co z liczbami kończącymi się na 10?
14 lip 13:05
ICSP: 10 = 2*5
iloczyn 2 i 5 daje 0
14 lip 13:18
ICSP: na końcu oczywiscie.
14 lip 13:18
Trivial:
Chodzi o rozkład na liczby pierwsze.
Dwójek jest dużo więcej niż piątek, tak jak napisał ICSP. Piątki zdarzają się co pięć
liczb.
Interesują nas właśnie te liczby:
5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, ..., 1960
Są one postaci:
k*5, gdzie k = 1, 2, ..., 392
W tych liczbach, co pięć będzie miało podwójną piątkę: 52. Są to liczby postaci
k*25, gdzie k = 1, 2, ..., 78
Znowu, co pięć z tych nowych liczb będzie miało czynnik 53. Są to:
k*125, gdzie k = 1, 2, .., 15
Podobnie:
k*625, gdzie k = 1, 2, 3.
Odpowiedź: tych zer jest 3 + 15 + 78 + 392 = 488.
Sprawdźmy:
Prelude> length . takeWhile (=='0') . reverse . show . product $ [1..1962]
488
14 lip 13:25
ktuś: i tak nie wiem czemu tak, ale dzięki
14 lip 14:06
Trivial:
Dlaczego nie wiesz? Każdy czynnik iloczynu rozkładamy na liczby pierwsze, np.:
2 → 2
3 → 3
4 → 22
5 → 5
6 → 2*3
7 → 7
8 → 23
9 → 32
10 → 2*5
11 → 11
12 → 22*3
13 → 13
14 → 2*7
15 → 3*5
Itd....
Zera na końcu to ilość 10 w tym iloczynie. Ale 10 nie jest liczbą pierwszą. 10 = 2*5. Czyli
trzeba policzyć ile jest dwójek i piątek po rozkładzie na liczby pierwsze w liczbie 1962!.
Mniejsza ilość (dwójek lub piątek) jest liczbą dziesiątek. Jak wcześniej było zauważone,
dwójek jest więcej niż piątek, więc wystarczy policzyć piątki.
Wszystkie liczby w iloczynie 1*2*3*...*1962, które w rozkładzie mają piątkę to:
5, 10, 15, 20, ....., 1960 (jest ich 1960/5 = 392)
Niektóre z nich mają w swoim rozkładzie dwie piątki. Trzeba to uwzględnić. Są to liczby:
25, 50, 75, 100, ..., 1950 (jest ich 1950/25 = 78)
Następnie, niektóre w rozkładzie mają trzy piątki:
125, 250, 375, ..., 1875 (jest ich 1875/125 = 15)
Wreszcie, nieliczne mają w rozkładzie cztery piątki:
625, 1250, 1875. (jest ich 3)
Żeby policzyć wszystkie piątki dodajemy: 3 + 15 + 78 + 392 = 488. Tyle jest piątek w liczbie
1962!. Dwójek jest więcej, zatem jest również 488 dziesiątek, które utworzą zera na końcu.
14 lip 14:21
Mila:
I po co komu potrzebne te zera?
14 lip 20:25