egzaminy
miłosz: Wiedzie może czy studia kiedyś prócz matury zdawało się jakieś egzaminy?
14 lip 10:32
5-latek: Wiecie. Zdawalo sie tez egzaminy wstepne na studia
14 lip 10:37
miłosz: jakie to były egzaminy wstępne?
14 lip 10:37
5-latek: Np. Rok 1974
1.Rozwiazac nierownosc 2
log6(x2−6x+9)<3
2logx−1
2.Rozwiazac rownanie 2x+4+.......5x+3 ktorego lewa strona jest suma szeregu geometrycznego
3.znalezc stosunek promiena podstawy do wysokosci walca majacego przy danej objetosci
najmniejsza powierzchnie calkowita
4. Wykazac ze ze styczna do hiperboli xy=a
2 ogranicza z jej asymptotami trojkat o stalym polu.
5. Rzucona kostka 3 razy . Za pierwszym razem wyrzuconao 5 oczek . Oblicz prawdopodobienstwo
ze suma oczek w trzech rzutach bedzie wieksza od 9.
Byla to czesc druga egzaminu na Politechniki i wyzsze szkoly inzynierskie . Wbrac trzeba bylo
3 zadania
Np takie

. Byly tez ustne a potem pisemne .
Jeszcze dokladnie to powie CI
Krystek ktora sedecznie pozdrawiam
14 lip 11:01
Basia: coś nie gra w zadaniu 1
logx(−1) nie istnieje
czy to miało być 32logx − 1 czy 32log(x−1)
czy jeszcze jakoś inaczej ?
14 lip 18:08
5-latek: Witaj
Basiu pewnie bedzie ten zapis 3
2logx−1 bo w ksiazce jest ten x na dole tak jabkby
w podstawie . Przepisywalem to szybko bo sie spieszylem i nie zwracalem na to uwagi .
14 lip 18:42
fx: Co oznacza zapis zastosowany w zadaniu 2?
14 lip 18:43
5-latek: To jest tak jak czekaja na czlowieka i pisze szybko
ma byc tak rozwiazac rownanie 2x+4+.....=5x+3 i dalej dobrze.
14 lip 18:48
Basia: czasem i w druku są błędy, a chciałam się upewnić, bo jeżeli w pierwszym 6 jest w podstawie to
dość paskudnie to wygląda
14 lip 18:48
Basia:
| | 4 | | 2 | |
czyli x≠0 i q = |
| = |
| jeżeli dobrze zrozumiałam  |
| | 2x | | x | |
14 lip 18:51
5-latek: Dobrze Basiu i a
1=2x
14 lip 18:57
Bogdan:
Do roku (mogę tu się nieco mylić) 1999, kiedy to wprowadzono reformę oświaty mającej
upowszechnić wykształcenie średnie i wyższe, świadectwo maturalne pozwalało na złożenie
swoich dokumentów na uczelnię wyższą. Trzeba było jednak zdać egzamin wstępny z kilku
przedmiotów, były to egzaminy pisemne i ustne, np. egzamin na politechnikę obejmował
matematykę, fizykę i język obcy. Poza tym uczelnie posiadały systemy punktacji, które
obejmowały nie tylko wyniki egzaminów, były przez jakiś czas m.in. punkty za pochodzenie
robotnicze lub chłopskie.
14 lip 20:16
5-latek: Byly punkty za pochodzenie −potwierdzam
14 lip 21:01