pomoc
pit: PROSZĘ o pomoc obliczyć liczbę zepoloną (√3−i)4
13 lip 23:23
Mila:
[(√3−i)2]2= skorzystaj 2 razy z wzoru (a−b)2=...
13 lip 23:25
pit: a da się to naprzykład odrazu korzystając ze wzoru podnieść do potęgi 4?
13 lip 23:32
pit: w pierwszym podniesieniu wychodzi mi 2−2√3i i to znowu mam podnieść do 2
13 lip 23:34
Basia: da się, ale trzeba uważać na potęgi jednostki i
poza tym to trudniejszy sposób
przecież
(√3−i)2 = 3 − 2√3i + i2 = 3 − 2√3 −1 = 2 − 2√3i = 2(1−√3i)
(√3−i)4 = [2(1−√3i)]2 = 4(1 − 2√3i + 3i2) = ................
dokończ
13 lip 23:37
13 lip 23:37
Basia: źle;
= 4(1−2√3i − 3) = −8 − 8√3i
13 lip 23:39
5-latek: Tak masz podniesc jeszcze raz do kwadratu.
13 lip 23:39
pit: Proszę o potwierdzenie
13 lip 23:42
pit: Dziękuję bardzo Pani Basiu
13 lip 23:42