liniowa
maniek: Trivial mógłbyś zajrzeć jeżeli miałbyś czas

?
Polecenie : Odszukaj wartości własne, oraz dla każdej wartości odszukać przestrzeń wektorów
własnych − formalnie. Następnie zapisać ją w postaci ABA
−1
A = | 2 0 0 |
| −1 4 0 |
| −3 6 2 |
Pierwszy punkt umiem zrobić:
| 2 − x 0 0 |
| −1 4 − x 0 | detA = (2 − x)(4 − x)(2 − x) = (2 − x)
2(4 − x)
| −3 6 2 − x |
Czyli wartości własne to x = 2 lub x = 4
a) x = 2
| 0 0 0 | [ x ] [ 0 ]
| −1 4 0 | [ y ] = [ 0 ]
| −3 6 2 | [ z ] [ 0 ]
| ⎧ | −x + y = 0 | |
| ⎩ | −3x + 6y + 2z = 0 |
|
i co dalej? bo tutaj zawsze się zawieszam
13 lip 19:21
Trivial:
Źle odjąłeś.
A − 2J = {
0 0 0
−1 2 0
−3 6 0
}
Jako że pierwiastek x = 2 jest podwójny mamy nadzieję otrzymać dwa wektory własne. Redukujemy
macierz A − 2J do postaci rref:
0 0 0
−1 2 0
−3 6 0
→
0 0 0
−1 2 0
0 0 0
→
0 0 0
1 −2 0
0 0 0
Wektory, które spełniają równanie (A−2J)x = 0 to:
2 0
x = c1* 1 + c2* 0
0 1
Czyli naszymi wektorami własnymi są x1 = [2 1 0]T oraz x2 = [0 0 1]T
Dla x = 4 spróbuj sam.
13 lip 20:25
maniek: faktycznie się pomyliłem
a) x = 2
| 0 0 0 | [ x ] [ 0 ]
| −1 2 0 | [ y ] = [ 0 ]
| −3 6 0 | [ z ] [ 0 ]
Tak powinno być dobrze, natomiast czemu zapisałeś : A − 2J

skąd to J ?
Co to postać rref ?
13 lip 20:32
maniek: a może dałoby się z tego układu równań który ułozyłem zrobić?
13 lip 20:38
maniek:
13 lip 22:34
14 lip 10:48
maniek: do tego jeszcze wrócę − bo pierwiastek jest podwójny
natomiast chcę obliczć x = 4, mam wtedy
| −2 0 0 | [ x ] [ 0 ]
| −1 0 0 | [ y ] = [ 0 ]
| −3 6 −2 | [ z ] [ 0 ]
więc gaussem :
| −2 0 0 0 |
| −1 0 0 0 |
| −3 6 −2 0 |
i tutaj moje pytanie : czy podczas rozwiązywania układu równań można zamieniac wiersze ?
| −3 6 −2 0 |
| −1 0 0 0 |
| −2 0 0 0 |
w
3 = 2 * w
2 + w
3
| −3 6 −2 0 |
| −1 0 0 0 |
| 0 0 0 0 |
w
2 = (−3) * w
2 + w
1
| −3 6 −2 0 |
| 0 6 −2 0 |
| 0 0 0 0 |
z = α
| | 1 | |
1) 6y − 2α = 0 ⇒ y = |
| α |
| | 3 | |
2) −3x + 2α − 2α = 0 ⇒ x = 0
| | 1 | |
zgadza się ? formalnie [0, |
| α, α]T |
| | 3 | |
14 lip 18:43
maniek:
16 lip 14:25
Trivial:
16 lip 17:00
maniek: to oznacza, że źle, czy odpowiedź na minkę
16 lip 19:35
Trivial:
odpowiedź ma minkę.

Weź ten Twój wektor i sprawdź czy "działa"
Czy A*u = λu ?
Gdzie λ = 4, u = [0 1/3 1]
T.
Au = 0*[2 −1 −3]
T + (1/3)*[0 4 6]
t + 1*[0 0 2]
T = [0 4/3 4]
T = 4*u
OK.
16 lip 20:13
maniek: A to dla tego pierwszego przypadku:
| 0 0 0 | | −3 6 0 |
| −1 2 0 | −> (w1 <> w3) | −1 2 0 |
| −3 6 0 | | 0 0 0 |
w2 : (−3) * w2 + w1
| −3 6 0 |
| 0 0 0 |
| 0 0 0 |
z = α
y = β
−3x + 6y = 0
x − 2y = 0
x − 2β = 0
x = 2β
więc :
[2β, β, α]T, tak to można formalnie zapisać?
i przykład : [2, 1, 0]T
16 lip 23:46
maniek: teraz drugi układ:
| −3 6 0 2 |
| 0 0 0 1 |
| 0 0 0 0 |
i tutaj nie ma przypadkiem sprzecznego? czy coś zepsułem ?
16 lip 23:55
maniek: można prosić o sprawdzenie ?
17 lip 18:01
Trivial: Rozwiązanie OK, a czym jest "drugi układ" nie wiem.
17 lip 18:09
maniek: bo bo jak mam jeden wektor wyznaczony dla wartości jednej
[2, 1, 0]T, to teraz muszę drugi znaleźć w jaki sposób ?
17 lip 18:19
Trivial: Przecież masz dwa. Jeden [2 1 0]T, drugi [0 0 1]T.
17 lip 18:48
maniek: ale ogólnie to jak podstawiać te wartości aby otrzymać takie dwa rozwiązania?
bo znalazłem że aby obliczyć drugą podwójną wartość trzeba rozwiązać kolejny układ równań tym
razem z wynikami już obliczonymi czyli, jak podstawiałem wpierw [0, 0, 0]T,
to teraz [2, 1, 0]T, ale to nie działa
17 lip 18:59
Trivial:
Chcesz liczyć tzw. wektory główne wyższych rzędów. To się robi tylko, jeśli nie można uzyskać
dwóch niezależnych liniowo wektorów własnych. A tutaj przecież je mamy.
17 lip 19:11
maniek: a kiedy nie można uzyskać dwóch liniowo niezależnych wektorów ?
17 lip 19:20
Trivial:
Zależy od macierzy. Chodzi o to, że dla wartości własnej o krotności k można uzyskać
maksymalnie k liniowo niezależnych wektorów własnych. Ale czasami jest ich mniej − wtedy
liczymy wektory główne. Poczytaj o postaci Jordana macierzy.
17 lip 19:24
maniek: to mam taki same zadanie i informacje, że wektor zerowy możemy traktować w wektorach własnych,
chociaż że definicja mówi inaczej:
| 3 −1 −2 | | x 0 0 | | 3 − x −1 −2 |
A = | 2 0 −2 | − | 0 x 0 | = | 2 −x −2 |
| 2 −1 −1 | | 0 0 x | | 2 −1 −1 − x |
detA = −x(x − 1)
2 (można prosić o sprawdzenie?)
a) x = 0
| 3 −1 −2 | [ x ] [ 0 ]
| 2 0 −2 | [ y ] = [ 0 ]
| 2 −1 −1 | [ z ] [ 0 ]
operacje elementarne i dochodzę do :
| 3 −1 −2 |
| 0 1 −1 |
| 0 0 0 |
z = α
y − α = 0
y = α
z = α
Wychodzi z tego [α, α, α]
T, więc jaki dać wektor [0, 0, 0] − na podstawie tego co na górze
jest napisane, czy [1, 1, 1] ?
b) x = 1
| 2 −1 −2 | [ x ] [ 0 ]
| 2 −1 −2 | [ y ] = [ 0 ]
| 2 −1 −2 | [ z ] [ 0 ]
| 2 −1 −2 |
| 2 −1 −2 |
| 0 0 0 |
| 2 −1 −2 |
| 0 0 0 |
| 0 0 0 |
Czy to jest postać schodkowa? Jeżeli tak to :
z = β
y = α
2x − α −2β = 0
2x = α + 2β
przykład i jak to traktować, tę wstępną informację ?
czy dac przykład [0, 0, 0]
T, czy to źle − według mnie nie może tak być
[0, 0, 1]
T
takie bym dał
i teraz końcowe pytanie: czy to co podałem jest przestrzeń formalnie zapisana?
17 lip 23:19
maniek: można prosić o sprawdzenie ?
18 lip 16:55
Trivial:
Nie możesz przyjąć wektora zerowego. Interesują nas tylko niezerowe wektory.
Zobaczmy co powie na to wolfram:
http://www.wolframalpha.com/input/?i={{3%2C-1%2C-2}%2C{2%2C0%2C-2}%2C{2%2C-1%2C-1}}+eigenvectors
Czyli masz dobry wynik. W drugim przypadku na wolframie jest α
Wolfram = 2α, ale to nie
szkodzi − wielokrotności wektorów własnych też są wektorami własnymi.
Gdy masz kilka parametrów po kolei przyjmujesz:
1. (α,β,γ,...) = (1,0,0,...)
2. (α,β,γ,...) = (0,1,0,...)
3. (α,β,γ,...) = (0,0,1,...)
...
I sprawdzasz co wychodzi.
Jeśli dobrze podstawisz wyjdą Ci wyniki:
λ
1 = 1 → v
1 = [1 0 1]
T
λ
2 = 1 → v
2 = [
12 1 0]
T
λ
3 = 0 → v
3 = [1 1 1 ]
T
18 lip 19:37
maniek: Czyli się zgadza? To pozostało macierz A zapisać w formie BPB
−1 czy dobrze będzie:
a) przykład godziny 23:19 − 17 lipca
[ 1 0 1 ] [ 0 0 0 ] ([ 1 0 1 ] )
−1
| | 1 | | 1 | |
[ |
| 1 0 ] [ 0 1 0 ] ([ |
| 1 0 ] ) |
| | 2 | | 2 | |
[ 1 1 1] [ 0 0 1 ] ([ 1 1 1] )
b) przykłda z godziny 19:21 − 13 lipca
[ 2 0 0 ] [ 2 0 0 ] ([ 2 0 0 ])
−1
| | 1 | | 1 | |
[ 1 0 |
| ] [ 0 2 0 ] ([ 1 0 |
| ] ) |
| | 3 | | 3 | |
[ 0 1 1 ] [ 0 0 4 ] ([ 0 1 1 ])
21 lip 15:09
Trivial:
Źle. Te wektory są kolumnowe (dlatego mają
T na końcu) Poza tym wartości własne po przekątnej
muszą odpowiadać poprawnym wektorom (a nie losowo jak u Ciebie.

). Powinno wyglądać to
tak:
A = SΛS
−1
Λ = diag(λ
1, λ
2, ..., λ
n) =
[ λ
1 ]
[ λ
2 ]
[ ... ]
[ λ
n ]
S = [ v
1 v
2 ... v
n ]
Gdzie v
k (wektor kolumnowy) odpowiada wartości własnej λ
k.
21 lip 15:20
maniek: No ale ustawiłem te wektory kolumnowo chyba?
Mi się wydaje, że macierz diag dobrze ustawiłem, przykład b) jest całkowicie błędny ?
21 lip 15:35
Trivial:
Przykładowe rozwiązania (można zamieniać wektory miejscami, ale tylko wtedy gdy zamienimy
odpowiadające im wartości własne).
a)
[1 1/2 1] [1 ] [1 1/2 1]−1
[0 1 1] [ 1 ] [0 1 1]
[1 0 1] [ 0] [1 0 1]
b)
[2 0 0 ] [2 ] [2 0 0 ]−1
[1 0 1/3] [ 2 ] [1 0 1/3]
[0 1 1 ] [ 4] [0 1 1 ]
21 lip 16:03
maniek: czyli b) miałem dobrze?
natomiast w a) fakt pomyliłem się,
a jak dla macierzy
| 3 −1 −2 |
A = | 2 0 −2 |
| 2 −1 −1 |
obliczyć A2013 ?
21 lip 16:09
Trivial: A tak, przepraszam.

Nawet nie spojrzałem na b) gdy zobaczyłem a).
21 lip 16:14
Trivial:
Zastosuj diagonalizację macierzy.
A = SΛS−1
A2013 = SΛS−1SΛS−1SΛS−1...SΛS−1SΛS−1 = SΛ2013S−1
= S*diag(λ12013, λ22013, λ32013)*S−1
21 lip 16:16
maniek: a nie ma jakiegoś wzoru na to? czy to muszę wymnożyć ?
21 lip 16:19
Trivial: Przecież podałem wzór. To raptem mnożenie 3 macierzy, z czego jedna jest diagonalna. Jakoś
sobie poradzisz.
21 lip 16:21
maniek: ale jak obliczyć /\ 2013 czyli diag(λ12013, ... )
21 lip 16:22
Trivial:
λ1 to jest liczba. λ12013 to zwykła potęga. Poza tym ten przykład już jest rozwiązany.
Wartości własne wyszły: λ1,2 = 1, λ3 = 0, zatem λ1,22013 = 1, λ32013 = 0, czyli
mamy taką sytuację, że
A2013 = SΛ2013S−1 = SΛS−1 = A.
21 lip 16:24
maniek: a jakby obliczyć dla λ1 = 2, λ2 = 2, λ3 = 4
czyli diag(22013, 22013, 42013) i mnożymy normalnie ? z takimi liczbami i wynik też
końcowy będzie w takimi potęgami ? (piszę o przykładzie z samego początku tematu)
21 lip 16:30
Trivial: Nie musisz mnożyć. Lepiej po prostu zostawić te liczby i używać ich w takiej postaci jak są.
Mam dla Ciebie zadanko do przećwiczenia.
Zadanie: Problem migracji ludności.
Co roku z Krakowa do Warszawy przeprowadza się 30% osób, a z Warszawy do Krakowa − 20%.
Przyjmując, że na początku oba miasta zamieszkuje 5000 osób obliczyć liczbę mieszkańców
Krakowa po upływie 10 lat.
Jeżeli będziesz miał problemy mogę dać wskazówkę
21 lip 16:40
maniek: za punkt wyjściowy wziąć, że: wpierw liczba w Warszawie będzie 6500 i z tej ilości osób
wyjeżdza 20% do Krakowa? bo 6500 − z 30% z Krakowa.
21 lip 16:46
Trivial:
Na początku mamy:
Po roku:
Po 10 latach:
Teraz najszybciej będzie zrobić tak:
1. Policzyć wartości i wektory własne (λ
1, λ
2, v
1, v
2).
| | | |
2. Rozłożyć u0 = | = c1*v1 + c2*v2 (znaleźć c1,c2) |
| | |
3. Z podstawowego równania wektorów własnych mamy:
Av = λv
Czyli
A
10u
0 = A
10(c
1*v
1 + c
2*v
2) = c
1A
10v
1 + c
2A
10v
2
= c
1λ
110v
1 + c
2λ
210v
2
Do dzieła.
21 lip 16:58
Trivial: Oj, macierz jest zła. Powinno być:
21 lip 17:01
Trivial:
A ta macierz bierze się z tego, że:
Kraków
n+1 = 70%*Kraków
n + 20%*Warszawa
n
Warszawa
n+1 = 30%*Kraków
n + 80%*Warszawa
n
Czyli
21 lip 17:11
maniek: jeszcze nie było odpowiedzi to mam jeszcze przykład:
A = | 2 1 |
| −2 −1 |
| 2 − x 1 |
| −2 −1 − x |
detA = (2 − x)(−1 − x) − 1 * (−2) = x(x − 1)
λ
1 = 0
| 2 1 0 | | 2 1 0 |
| −2 −1 0 | | 0 0 0 |
2x + α = 0
λ
2 = 1
| 1 1 | | 1 1 0 |
| −2 −2 | | 0 0 0 |
x + α = 0
[−α, α]
T
diag(λ
1, λ
2) =
[ −1/2 −1 ] [ 0 0 ] ([ −1/2 −1 ] )
−1
[ 1 1 ] [ 0 1 ] ([ 1 1 ] )
−1
i teraz muszę wyznaczyć macierz B (2 x 2) taką , że B
5 = A, jak to zrobić?
21 lip 17:17
maniek: to zastosowanie algebry w życiowych zadaniach?
1) jak obliczyć wektory i własności własne
normalnie wykorzystałbym A − λI, ale tutaj nie wiem jak z potęgami to potraktować
21 lip 17:19
Trivial:
Diagonalizacja OK, tylko zapis diag(λ
1, λ
2) oznacza coś innego.
Zamiast tego diag(λ
1, λ
2) = .... powinieneś po prostu napisać A = ....
Zastanówmy się co się dzieje z wektorami własnymi. Mamy równanie
B
5 = A
Mnożymy przez wektor własny macierzy A i mamy:
B
5v = Av =
λAv
Zauważmy, że v jest jednocześnie wektorem własnym macierzy B
5, czyli również macierzy B.
Zmieni się tylko wartość własna.
Bv = λ
Bv ⇒ B
5v = λ
B5v =
λAv
Skąd:
λ
B =
5√λA
λ
1,B =
5√λ1,A =
5√0 = 0 = λ
1,A
λ
2,B =
5√λ2,A =
5√1 = 1 = λ
2,A
Czyli mamy, że λ
B = λ
A, a zatem B = A.
Nawet nie trzeba było liczyć wektorów własnych.
21 lip 17:34
Trivial:
Tak, to zastosowanie w życiowych zadaniach.

Algebra liniowa ma duuużo zastosowań w
rzeczywistych problemach.
| | | |
Co do zadania, to trzeba policzyć wartości własne macierzy | . |
| | |
21 lip 17:38
maniek: | | 1 | |
detA = (0.7 − x)(0.8 − x) − 0.06 = (x − |
| )(x − 1) |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 10 | | 10 | |
| |
| |
| 0 | (w2 : |
| * w2 − |
| * w1) |
| | 10 | | 10 | | 3 | | 5 | |
| 0 0 0 |
x = −α
[−α, α]
T
[−1, 1]
T
λ
2 = 1
v
1 = [−1, 1]
T
ok ?
21 lip 17:54
Trivial: Pierwszy wektor OK. Drugi wyszedł mi v2 = [ 2 3 ]T
21 lip 18:00
maniek: fakt jest błąd:
λ
2 = 1
3x = 2α
| | 2 | |
v2 = [ |
| , 1] T − czy to jest to samo co : [2, 3] T  |
| | 3 | |
21 lip 18:03
Trivial:
Tak naprawdę to nie jest konieczne takie formalne rozpisywanie. Dla 2x2 te wektory można
zgadnąć.
Korzystamy z faktu, że
| | | |
[ b1 b2 ]* | = x*b1 + y*b2 b1,b2 − kolumny |
| | |
Następnie odgadujemy współczynniki x,y takie, żeby wyszło zero.
Dla λ
2 = 1 mamy:
Odgadujemy współczynniki (x,y) = (2,3) i sprawdzamy:
21 lip 18:04
Trivial: Tak. Jeżeli v jest wektorem własnym, to c*v też jest. (c − stała, c ≠ 0).
21 lip 18:05
maniek: | | | |
2) u0 = | = c1 * v1 + c2 * v2 |
| | |
v
1 = [−1, 1]
T
v
2 = [2, 3]
T
| |
= c1 * (−1) + c1 * (1) + c2 * 2 + c2 * 3 |
| |
jak to obliczyć? rozpisać
21 lip 18:08
Trivial:
I teraz rozwiązać prosty układ równań:
Najłatwiej znowu odgadnąć próbując sumować wielokrotności kolumn, czyli z równania:
21 lip 18:12
maniek: c
1 = 5000 i c
2 = 1250
21 lip 18:17
Basia:
−c
1+2c
2 = 5000
c
1+3c
2 = 5000
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5c
2 = 10000
c
2 = 2000
c
1+6000 = 5000
c
1 = −1000
21 lip 18:20
Trivial: c1 = −1000, c2 = 2000
21 lip 18:20
Trivial:
No to teraz już prawie zadanie wykonane.

Wystarczy policzyć:
u
10 = A
10u
0 = c
1λ
110v
1 + c
2λ
210v
2
21 lip 18:21
maniek: jajć, faktycznie, dziękuję za poprawkę

3) Av = λv
A
10u
0 = c
1λ
110v
1 + c
2 λ
210v
2
| | 1000 | |
A10u0 = − |
| * [−1, 1] + 2000 * [2, 3] = |
| | 1024 | |
| | 125 | | 125 | |
[ |
| , − |
| ] + [4000, 6000] = ... teraz dodać to ? |
| | 128 | | 128 | |
21 lip 18:28
Trivial:
Nie musisz, wynik dobry.

Można najwyżej przybliżyć:
u
10 ≈ [4001, 5999]
Zauważ, że nie straciliśmy nigdzie ludzi. 4001 + 5999 dalej sumuje się do 10 000, tak jak na
początku.

No to teraz ile ludzi będzie dla u
∞?
21 lip 18:31
maniek: tyle samo? albo będzie oscylowało w tych granicach
21 lip 18:35
Trivial:
Będzie
u
∞ = lim
n→∞ c
1λ
1nv
1 + c
2λ
2nv
2 =
|λ1| < 1, λ2 = 1= c
2v
2
| | | |
= | .  |
| | |
21 lip 18:37
maniek: ciekawe rzeczy, algebra + analiza
21 lip 18:42
maniek: Jeżeli jeszcze jesteśmy przy wartościach własnych to mam zadanie:
"A jest macierzą o wymiarach [n x n] oraz współczynnikach ∊ R. A spełnia własność A2 = A.
Udowodnij, że wszystkie wartości własne macierzy A mają "M" który wynosi 0 albo 1."
M − moduł
21 lip 18:47
Trivial:
A
2 = A
A
2 − A = 0
Jeżeli mamy równanie wielomianowe na macierzy A, tzn.
p(A) = A
2 − A, p(A) = 0
To takie samo równanie muszą spełniać wartości własne. (dlaczego?)
p(λ) = λ
2 − λ, p(λ) = 0
Czyli: λ
2 − λ = 0
I teraz już widać.
21 lip 18:50
maniek: naprawdę wystarczyło rozwiązać równanie? to takie proste

"Macierz A jest diag... [ m x m ]. Wiedząc, że wartości własne to {−1, 1} wykaż, że A
−1 = A"
tutaj rozpisać sobie ten wzór BPB
−1 
i coś zauważyć, czy znowu jakieś równanie
21 lip 18:56
maniek: "To takie samo równanie muszą spełniać wartości własne. (dlaczego?)" − nie wiem mógłbyś
wytłumaczyć?
Jeżeli to drugie można tak samo rozwiązać to:
A
−1 = A
A
−1 − A = 0
p(λ) = λ
−1 − λ, p(λ) = 0
1 − λ
2 = 0
(1 − λ)(1 + λ) = 0

?
21 lip 19:02
Trivial:
Nie powiedziałeś mi dlaczego jest tak, że p(A) = 0 ⇔ p(λ) = 0.

Skoro A jest macierzą diagonalną, to jej wartości własne to po prostu elementy na diagonali.
Wykorzystując fakt, że
[ a ]
−1
[ b ]
[ ... ]
[ d ]
=
[ 1/a ]
[ 1/b ]
[ ... ]
[ 1/d ]
| | 1 | | 1 | |
Mamy udowodnioną tezę, gdyż |
| = 1 oraz |
| = −1. |
| | 1 | | −1 | |
21 lip 19:03
Trivial:
A jeśli macierz A jest diagonalizowalna, a niekoniecznie diagonalna, to trzeba zrobić tak jak
Ty.
21 lip 19:06
maniek: czyli ten sposób, który napisałem jest dobry?
tylko mógłbyś wytłumaczyć to p(A) = p(λ) ?
21 lip 19:09
Trivial:
Zapiszmy ogólną postać wielomianu:
p(A) = c0A0 + c1A + c2A2 + ... + cnAn, J − macierz jednostkowa.
Mnożymy obie strony równania przez wektor własny v:
p(A)v = c0A0v + c1Av + c2A2v + ... + cnAnv
= c0λ0v + c1λv + c2λ2v + ... + cnλnv
= (c0λ0 + c1λ + c2λ2 + ... + cnλn)v
= p(λ)v
Stąd widać, że p(A) = 0 ⇔ p(λ) = 0
Dodatkowo, jeżeli wiemy, że macierz A jest odwracalna ( ⇔ żadna λ nie jest zerem), to
twierdzenie można rozszerzyć na ujemne potęgi.
p(A) = c−mA−m + ... + c0*A0 + ... + cnAn
p(A) = 0 ⇔ p(λ) = 0.
21 lip 19:13
Trivial:
To nie jest "p(A) = p(λ)" tylko "p(A) = 0 ⇔ p(λ) = 0".
21 lip 19:17
maniek: dobrze wiedzieć takie rzeczy

A ∊ M
4 x 4 ( R ) to macierz o kolumnach k
1, ..., k
4, wiedząc, że wierszowo zreduk. forma
macierzy A wygląda tak:
| 1 0 2 1 |
| 0 1 1 4 |
| 0 0 0 0 |
| 0 0 0 0 |
Oraz wiadome jest to, że k
1 = (−3, 5, 2, 1)
T oraz k
2 = (4, −3, 7, −1)
T.
Zadanie: oblicz k
3, k
4.
Mój pomysł wyglądał tak, że zapisałem sobie formę
| −3 4 x
1 x
5 |
| 5 −3 x
2 x
6 |
| 2 7 x
3 x
7 |
| 1 −1 x
4 x
8 |
i próbowałem przekształcać, ale zakopałem się w obliczeniach.
masz może jakis fajny pomysł

?
21 lip 19:22
Trivial:
"wierszowo zredukowana forma macierzy" to postać rref, o której pisałem gdzieś na górze.
Trzeba spojrzeć na zadanie z góry. Wykorzystajmy fakt, że redukcja macierzy do postaci rref nie
zmienia przestrzeni wierszowej, tzn.:
x∊Rowspace(A) ⇔ x = c1*[ 1 0 2 1 ] + c2*[ 0 1 1 4 ]
Każdy z wierszy macierzy A musi należeć do przestrzeni wierszowej Rowspace(A), tzn:
[ −3 4 x y ] = c1*[ 1 0 2 1 ] + c2*[ 0 1 1 4 ] → (c1,c2) = (−3, 4)
czyli pierwszy wiersz to:
[ −3 4 −2 13 ]
Tak samo dla każdego wiersza.
21 lip 19:42
maniek: a mógłbyś to jeszcze bardziej wytłumaczyć? bo nie do końca rozumiem to rref, oczywiście układ i
jak dalej postępować rozumiem, ale nie wiem na jakiej podstawie możemy tak zapisać?
21 lip 19:54
Trivial:
Przekształcenie do postaci zredukowanej wierszowo (rref) używa tylko operacji elementarnych na
wierszach:
1. Pomnożenie wiersza przez niezerową liczbę.
2. Dodanie innego wiersza.
3. (opcjonalne) Zamiana wierszy miejscami.
Przestrzeń wierszowa Rowspace(A) macierzy A o wierszach: r
1, r
2, ..., r
n to wszystkie
wektory x takie, że:
x = c
1r
1 + c
2r
2 + ... + c
nr
n (c
k − dowolne liczby).
Transformacja do rref zachowuje przestrzeń wierszową. Dlaczego?
1. Pomnożenie wiersza r
k przez niezerową liczbę
a ma następujący wpływ na Rowspace(A):
x = c
1r
1 + ... + c
k*a*r
k + ... + c
nr
n
= c
1r
1 + ... + C
kr
k + ... + c
nr
n C
k = c
ka.
Czyli nie ma wpływu, gdyż C
k to ciągle dowolna stała.
2. Dodanie innego wiersza (r
k ← r
k + r
m):
x = c
1r
1 + ... + c
k(r
k+r
m) + ... + c
mr
m + ... + c
nr
n
= c
1r
1 + ... + c
kr
k + ... + (c
m+c
k)r
m + ... + c
nr
n
= c
1r
1 + ... + c
kr
k + ... + C
mr
m + ... + c
nr
n C
m = c
m+c
k
Analogicznie jak wyżej.
3. Zamiana wierszy (r
k ↔ r
m) skutkuje zamianą stałych (c
k ↔ c
m), które są ciągle dowolne.
Teraz jaśniej?
21 lip 20:08
maniek: no postać rref to już tak, a mógłbyś wytłumaczyć tę linijkę :
x∊Rowspace(A) ⇔ x = c1*[ 1 0 2 1 ] + c2*[ 0 1 1 4 ] ?
21 lip 20:20
Trivial:
Pytanie do Ciebie jest takie: czy rozumiesz o co chodzi z przestrzenią wierszową macierzy?
Jeżeli tak to zrozumienie powyższego postu nie powinno stanowić problemu.
21 lip 20:20
Trivial:
Co to tej linijki:
x∊Rowspace(A) ⇔ x = c1*[ 1 0 2 1 ] + c2*[ 0 1 1 4 ]
Bierzemy wiersze macierzy po redukcji, ustawiamy je jako bazę naszej przestrzeni wierszowej
Rowspace(A) i wykorzystujemy fakt, że wiersze oryginalnej macierzy A też muszą dać się
przedstawić w tej postaci (ponieważ przestrzeń wierszowa jest taka sama przed i po redukcji).
21 lip 20:29
maniek: i teraz wszystko jasne, dziękuję

pozostały mi jeszcze 3 zadania z tego materiału, jedno z nich:
"Wiedząc, że A ∊ M
m x n ( R ) oraz B ∊ M
n x r ( R ) a także C = AB. Wykaż, że kolumny
macierzy C są liniowo niezależne, jeżeli kolumny macierzy A i B są liniowo niezależne. "
co wpierw należy tutaj zauważyć ? aby przeprowadzić dowód?
21 lip 20:37
Trivial:
Trzeba zauważyć, że skoro kolumny macierzy
A są liniowo niezależne, to mnożąc ją przez
wektor
b nie tracimy żadnych informacji (z wektora wynikowego
c można wrócić do
wektora
b). Inaczej, istnieje dokładnie jedna kombinacja liniowa kolumn macierzy
A,
która tworzy wektor wynikowy
c.
c = Ab
Teraz wystarczy rozłożyć macierz
B na kolumny
B = [ b
1 b
2 ... b
r ]
i ...
dalej dokończ sam.
21 lip 20:47
maniek: ogólnie trzy pierwsze linijki wiedziałem

, natomiast B = [ b
1 b
2 ... b
r ], i
c
1 = Ab
1, ... , c
r = Ab
r, ale nie wiem jaki tutaj dowód poprawnie formalny przejdzie
21 lip 21:02
Trivial:
A właściwie to jest prostszy sposób.
Skoro kolumny macierzy C = [ c
1 c
2 ... c
r ] mają być liniowo niezależne to nie istnieje
kombinacja liniowa x = [ x
1 x
2 ... x
r ]
T (poza rozwiązaniem trywialnym x = 0) taka, że:
x
1c
1 + x
2c
2 + ... x
rc
r = 0
Zapisujemy w postaci macierzowej:
Cx = 0
I dalej już prosto.
21 lip 21:06
maniek: tylko, że niestety nie widzę, czego tu brakuje
21 lip 21:13
Trivial:
Żadna filozofia.

Cx = 0
ABx = 0
Podstawiamy Bx = u
Au = 0
Z niezależności liniowej kolumn macierzy A mamy:
u = 0
wracamy:
Bx = 0
Podobnie z niezależności liniowej kolumn B mamy:
x = 0
A zatem istnieje tylko rozwiązanie trywialne ⇒ C ma niezależnie liniowo kolumny.
21 lip 21:17
maniek: faktycznie proste, czemu tylko nie mogę wpaść na pomysł dowodu

Rozstrzygnij, które z a), b), c) są układem wektorów liniowo niezależne w R
3, oraz które są
bazami R
3.
a) (1, 0, 0)
T, (0, 1, 1)
T, (1, 0, 1)
T
b) (1, 0, 0)
T, (0, 1, 1)
T, (1, 0, 1)
T, (1,2,3)
T
c) (1,2,3)
T, (0, 2, 1)
T
i moje pytanie: czy istnieje na to jakiś szybki sposób? bo mogę układac układ równań, ale on
jest zbyt męczący
21 lip 21:26
Trivial:
Zacznij od c) − jest najprostszy. Nic nie trzeba nawet liczyć. Drugi wektor ma 0 na pierwszej
pozycji, pierwszy nie ma ⇒ wektory liniowo niezależne. Natomiast bazą R3 nie są, gdyż
potrzebne są przynajmniej 3 wektory.
a) Ułóż macierz
1 0 0
0 1 1
1 0 1
I zastosuj eliminację Gaussa. Jeżeli otrzymasz macierz schodkową − wektory liniowo niezależne.
(w3 ← w3 − w1 i gotowe).
3 wektory liniowo niezależne tworzą bazę R3.
b) 4 wektory trójwymiarowe nie mogą być liniowo niezależne.
Ponieważ (1,2,3) = 2*(0,1,1) + 1*(1,0,1), to bazę R3 utworzą tylko pierwsze trzy wektory.
21 lip 21:35
Trivial:
b) a co ja mówię!
Bazę R3 utworzy każdy zbiór trzech wektorów, który będzie zawierał pierwszy wektor,
czyli:
1. (1,0,0), (0,1,1), (1,0,1)
2. (1,0,0), (1,2,3), (1,0,1)
3. (1,0,0), (0,1,1), (1,2,3)
21 lip 21:38
maniek: czy aby sprawdzić liniową niezależność wystarczy zapisać układ w postaci i zastosować
eliminację gaussa? czy w a) nie pomyliłes się?
(1, 0, 0)T, (0, 1, 1)T, (1, 0, 1)T i nie powinno być:
1 0 1
0 1 0
0 1 1
w3 ← w3 − w2
1 0 1
0 1 0
0 0 1
doprowdziłem do postaci schodkowej, żadna się nie wyzerowała więc sa liniowo niezależne, tak?
a jak tutaj w tym przykładzie a) z bazą ? jest czy jej nie ma
21 lip 21:44
Trivial:
Ustawiamy wektory w wiersze, a nie w kolumny, choć akurat w przykładzie a) nie ma to większego
znaczenia. Chodzi o to, że eliminacja Gaussa nie zachowuje przestrzeni kolumnowej macierzy
(a przestrzeń wierszową zachowuje).
21 lip 21:49
maniek: a jak to jest z tą baza w a) jak ją znaleźć ?
21 lip 21:50
Trivial:
Bazę R3 tworzą dowolne 3 trójwymiarowe liniowo wektory. Nic nie trzeba szukać.
Trzeba tylko sprawdzić, czy wektory tworzą bazę − w przykładzie a) tworzą.
21 lip 21:53
maniek: czyli jeżeli są niezależne to tworza bazę i wystarczy podać tę co tworzą ?
c) (1,2,3)T, (0, 2, 1)T
1 2 3
0 2 1
czyli to już jest w postaci schodkowej, zatem są liniowo niezależne
a tutaj jak będzie z bazą − nie będzie jej, poniważ
?
21 lip 21:57
Trivial: Baza R3 wymaga minimum 3 wektorów trójwymiarowych. Mamy ich 2 − nie ma bazy.
21 lip 21:58
maniek: b) (1, 0, 0)T, (0, 1, 1)T, (1, 0, 1)T, (1,2,3)T
1 0 0
0 1 1
1 0 1
1 2 3
dla macierzy [4 x 3] da doprowadzić się do postaci schodkowej ?
21 lip 22:00
Trivial: 4 wektory trójwymiarowe nie mają szans być liniowo niezależnymi.
21 lip 22:02
Trivial: Na dole wyjdą same zera.
21 lip 22:03
maniek: ale mogę to wyeliminowac jakoś gaussem ?
21 lip 22:03
Trivial:
Możesz. Tam gdzie wyjdą zera da się utworzyć wiersz z pozostałych (nie jest liniowo
niezależny).
21 lip 22:07
maniek:
1 0 0
0 1 1
1 0 1
1 2 3
w4 ← w4 − w3
1 0 0
0 1 1
1 0 1
0 2 2
w4 ← w4 − 2*w2
1 0 0
0 1 1
1 0 1
0 0 0
w3 ← w3 − w1
1 0 0
0 1 1
0 0 1
0 0 0
i jak zapisujemy tutaj bazę ? jakoś z tego gaussa można?
21 lip 22:09
Trivial:
Eh. Widzę, że się uparłeś na tego Gaussa. Tak, można odczytać. Wiersze są bazą (jeśli nie
byłoby wiersza samych zer). Można równie dobrze dać te wektory które były na początku.
Tylko, że w przykładzie b) bazy nie tworzą wszystkie 4 wektory na raz. Bazę tworzą te wektory,
które podałem. Jeżeli nie można sobie tak odrzucać wektorów w zadaniu (nie wiem jak
interpretować polecenie zadania), to 4 wektory z zadania b) bazy nie tworzą bo jest ich za
dużo.
21 lip 22:21
maniek: "wiersze są bazą" − odczytuje numery w jakich nie są zera i przyporządkowuje je wejściowej
formie, czyli (1 0 0)T, (0 1 1)T, (1 0 1)T.
podałeś
1. (1,0,0), (0,1,1), (1,0,1)
2. (1,0,0), (1,2,3), (1,0,1)
3. (1,0,0), (0,1,1), (1,2,3)
muszę wypisać te wszystkie trzy? czy tylko jeden tak jak na górze?
21 lip 22:30
Trivial:
Możesz zrobić tak, że ostatni wiersz się nie wyzeruje, a za to wyzeruje się drugi albo trzeci.

To wszystko przy założeniu że w zadaniu można sobie wybrać np. 3 wektory z 4 (może być tak,
że pytają czy bazę tworzą wszystkie 4 − wtedy odpowiedź jest "NIE").
21 lip 22:37
maniek: podałeś
1. (1,0,0), (0,1,1), (1,0,1)
2. (1,0,0), (1,2,3), (1,0,1)
3. (1,0,0), (0,1,1), (1,2,3)
czemu aż tyle możliwości? nie może być jeden z nich? czy zawsze wszystkie trzeba podawać
21 lip 22:39
Trivial: Nie wiem. Wszystkie możliwości są OK. Innych nie ma (tzn. bez modyfikacji tych wektorów).
21 lip 22:40