takie tam maturalne
matura:
W pewnej grupie osób każdy wysłał każdemu kartkę świąteczną. W sumie wysłano 72 kartki. Ile
osób liczy grupa ?
13 lip 18:35
Basia:
w grupie jest n osób, czyli każdy wysłał n−1 kartek (do siebie przecież nie wysyłał)
stąd
n(n−1) = 72
rozwiązać tradycyjnie, albo zauważyć, że
n(n−1) = 9*8 ⇒ n=9
13 lip 18:40
matura: Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się że było 105 różnych powitań.
Oblicz ile osób przyszło na to spotkanie ?
n(n−1) nie może być bo wychodzi że są po dwa powitania ?
czyli n(n−2)=105 ?
13 lip 18:44
Basia: niezupełnie;
z powitaniami jest trochę inaczej niż z kartkami
A wysyła kartkę do B i B wysyła kartkę do A co daje
dwie kartki
ale A i B witają się tylko
raz
stąd:
13 lip 18:46
matura: dziękuje Basia
13 lip 18:53