xxxx
use: witam , jak wyznaczyc funkcje odwrotną

?
f(x;y)=(x+y;2x−y)
jak sie wyznacza funkcje odwrotna w takiej funkcji

?
funkcja jest odwzorowaniem R
2→R
2
13 lip 17:53
xxx:
f−1(x,y) = (x/3 + y/3; 2x/3 − y/3)
13 lip 18:18
use: no dobra tyle to ja wiem z odpowiedzi do zadania ale jak to sie oblicza

?
13 lip 18:24
Basia:
x
1 = x+y
y
1 = 2x−y
y = x
1−x
y = 2x − y
1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
1−x = 2x−y
1
x
1 + y
1 = 3x
opuszczamy niepotrzebne już wskaźniki i mamy:
| | x | | y | | 2x | | y | |
f−1(x,y) = ( |
| + |
| ; |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lip 18:29
use: dzieki wielkie
13 lip 18:36
use: szkoda ze jeszcze internet nie ma funkcji przesylania wódki

bo za te wszystkie wasze pomoce
to nie jedna setka sie juz nalezy ^^
13 lip 18:44
Janek191:
u = x + y / *( −2)
v = 2 x − y
−−−−
− 2 u = − 2 x − 2 y
v = 2 x − y
−−−− dodajemy stronami
v − 2 u = − 3 y / : ( −3)
−−−−−−−−−−−−
| | 2 | | v | | u | | v | |
x = u − y = u − ( |
| u − |
| ) = |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | u | | v | | 2 | | v | |
f−1 ( u; v) = ( |
| + |
| ; |
| u − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
lub po zmianie oznaczeń
| | x | | y | | 2 | | y | |
f−1(x; y) = ( |
| + |
| ; |
| x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=============================
13 lip 18:44
Janek191:
u = x + y / *( −2)
v = 2 x − y
−−−−
− 2 u = − 2 x − 2 y
v = 2 x − y
−−−− dodajemy stronami
v − 2 u = − 3 y / : ( −3)
−−−−−−−−−−−−
| | 2 | | v | | u | | v | |
x = u − y = u − ( |
| u − |
| ) = |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | u | | v | | 2 | | v | |
f−1 ( u; v) = ( |
| + |
| ; |
| u − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
lub po zmianie oznaczeń
| | x | | y | | 2 | | y | |
f−1(x; y) = ( |
| + |
| ; |
| x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=============================
13 lip 18:45
Basia:
@Janek191
czy możesz mi zdradzić dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy zawsze
wrzucasz dwa razy to samo rozwiązania ?
13 lip 18:48
use: do tego zadania jest jeszcze cos takiego :
Wyznaczyc zbiory f
−1(D) gdzie D− prpsta o rownaniu y=x+1
przypomne ze f(x;y)=(x+y;2x−y) tego troche nie czaje bo niby mam wyznaczoną funkcje odwrotną
ale podstawiając do niej za y=x+1 wychodzi zupelnie inny wynik niz jest w odpowiedziach wiec
jak to zrobic

prosze o odpowiedz ^^
13 lip 21:51
use: up
13 lip 22:13
Basia:
f
−1(x,y) = (
x3+
y3;
2x3−
y3)
y = x+1
f
−1(x,x+1) =
x3+
x+13;
2x3−
x+13) =
(
2x+13;
x−13)
| | x−1 | | 1 | | 2x−2 | | 1 | | 2x+1−3 | |
y1 = |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | 2x+1 | | 1 | |
| *[ |
| −1 ] = |
| *(x1−1) |
| 2 | | 3 | | 2 | |
f
−1(D): prosta y =
12x −
12
13 lip 22:25
Basia: można też tak (chyba prościej)
3x
1 = 2x+1
2x = 3x
1−1
3y
1 = x−1
x = 3y
1+1
2(3y
1+1) = 3x
1−1
6y
1 + 2 = 3x
1−1
6y
1 = 3x
1 −3
13 lip 22:28
use: dzieki wielkie ^^
14 lip 10:57
Trivial:
Można też zauważyć, że funkcja f(x,y) jest odwzorowaniem liniowym, a zatem zachowuje się jak
mnożenie przez macierz.
| | | |
Teraz trzeba wyznaczyć macierz odwrotną do | . |
| | |
14 lip 11:17
use: jak lizne macierze to tu zajrze póki co nie umiem macierzy ^^
ogolnie wszystko niby fajnie bo nawet logicznie to wygląda ( to co przy x i y napisales w
macierzy pozniej odwrotna macierz to zmiana znaków , jedyne pytanie jest takie skąd ta 1/3
jedna trzecia

?
14 lip 11:23
Trivial:
Ogólny wzór jest taki:
Gdzie A
D − macierz dopełnień algebraicznych A.
Dla przypadku dwuwymiarowego warto znać gotowy wzór na A
−1
14 lip 11:31
use: a to detA co oznacza
14 lip 11:34
Trivial: wyznacznik macierzy A.
14 lip 11:35
Trivial: dla dwuwymiarowego przypadku detA = ad − bc.
14 lip 11:35
Trivial:
Ten wzór jest praktyczny tylko dla macierzy małych rozmiarów (2x2, 3x3). Bezpośrednie
obliczenie AD w ogólnym przypadku jest skomplikowane (łatwiej wyznaczyć A−1 np. eliminacją
Gaussa).
14 lip 11:37
Trivial:
Co do zadania f
−1(D) gdzie D = { (x,y) | y = x + 1 } to:
| | 1 | | | 1 | | |
f−1(x,y) = |
| f−1(D) = |
| , x ∊ R. |
| | 3 | | 3 | |
To jest postać parametryczna f
−1(D). Żeby wyznaczyć rozwiązanie w postaci y = ax+b należy y
uzależnić od x. Najpierw dokonajmy zamiany oznaczeń, żeby nie myliły się litery:
| | u−1 | | | | 3x−1−2 | | 1 | | 1 | |
y = |
| = |
| = |
| = |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 2 | | 2 | |
14 lip 11:45
use: teraz mam problem z takim zadaniem ;
f(x;y)=(x+2y;x−y) policzylem odwrotną to;
| | x+2y | | x−y | |
f−1(x;y)=( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
mam wyznaczyc teraz f
−1(D) gdzie D−hiperbola y=x
2+1
dochodze do takie ukladu rownan ;
3y=v−v
2−1
3x=v+2v
2+2
i teraz musze wyznaczyc v zeby podstawuc do rownania z iksem ale jak to zrobic

? moze to
jakos inaczej trzeba

?
14 lip 14:34
14 lip 15:12
Trivial: Zapomniałem dać −1 przy f.
14 lip 15:15
use: w odpowiedziach do tego zadania jest cos takiego ;
f
−1(D) − krzywa o równaniu x
2+4y
2+4xy−x+y+1=0
(zależnosc dostaniemy z równania f
−1(x;y)=(t
2+1;t)
nie czaje tego jak oni doszli do tego wyniku
14 lip 15:34
use: da sie to jakos wyliczyc bez uzycia macierzy

masakra jakas jak dla mnie
14 lip 15:38
Trivial:
U mnie nie ma macierzy poza obliczeniem funkcji odwrotnej. Potem są już tylko zwykłe wektory
(zapisane kolumnowo).
Zamieniając oznaczenie mamy:
Teraz zauważamy, że:
x + 2y = u
x − y = u
2+1
Podstawiając mamy
x−y = (x+2y)
2 + 1
Wymnażamy:
x
2 + 4y
2 + 4xy − x + y + 1 = 0.
14 lip 16:31
niemiła: 2x+2 * 2x−4=2y * y−1
12 lis 21:50