Oblicz pola figur ograniczonych krzywymi:
nas: Mam problem z taką całką:
Próbowałem narysować wyrkes ale wychodzi mi dziwna figura.
Niewiem czy dobrze określam miejsca zerowe ale wychodzi mi x=0, x=−1
z obliczeń wychodzi mi :
W odpowiedziach jest podany wynik:
Proszę o pomoc
13 lip 17:29
AS: czy x(t) = x2 − 1? a może t2 − 1
13 lip 18:02
nas: Tak własnie. Przepraszam za pomyłkę
13 lip 21:19
Basia:

y(t) = t
3−t = t(t
2−1) = t(t−1)(t+1)
y(t) = 0 ⇔ t= −1 lub t=0 lub t=1
w przedziale <−1;1> funkcje x(t) = t
2−1 i y(t) = t
3−t są ciągłe
ale funkcja x(t) jest w przedziale <−1;0> malejąca
a w przedziale <0;1> rosnąca
zatem
P = −
−1∫
0|y(t)*x'(t)dt+
0∫
1 |y(t)|*x'(t) dt =
0∫
1 |t
3−t|*2t dt
t
3−t = t(t
2−1) = t(t−1)(t+1) ≥0 dla t∊<−1;0>
t
3−t = t(t
2−1) = t(t−1)(t+1) ≤0 dla t∊<0;1>
czyli mamy
P = −
−1∫
0(t
3−t)*2t dt +
0∫
1 (t−t
3)
2t dt =
−1∫
0(t−t
3)*2t dt +
0∫
1 (t−t
3)*2t dt =
−1∫
1 (t−t
3)*2t dt = 2*
−1∫
1(t
2−t
4)dt =
2*[
13t
3 −
15t
5]
−11 =
2*[ (
13−
15) − (−
13+
15) ] =
| | 10−6 | | 8 | |
2*[ 23 − 25 ] = 2* |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | |
albo coś źle przepisałeś, albo czytasz niewłaściwą odpowiedź, albo jest błąd w odpowiedziach
13 lip 23:27
nas: Witam dziękuje za odpowiedź. Ogólnie to nie pierwszy raz jak w odpowiedziach znajduje się
błędna odpowiedź.Sprawdzam czasem moje wyniki w programach typu "Derive" i tak właśnie
wychodzi.
Wykres ładnie mi narysowała strona
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%3Dt^2-1%2C+y%3Dt^3-t
i wynik mam taki sam jak TY.
Pozdrawiam.
14 lip 09:20
Trivial:
Z rysunku granice są takie:
x = −1 do x = 0
czyli
t = 0 do t = −1 (górna część)
P = 2*∫
−10 y(x)dx = 2*∫
0−1 y(t)x'(t)dt = 2*∫
0−1(2t
4−2t
2)dt =
| | t5 | | t3 | | 1 | | 1 | | 8 | |
= 4*[ |
| − |
| ]0−1 = 4*( |
| − |
| ) = |
| . |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 5 | | 15 | |
Taki sam wynik po raz kolejny → na pewno błąd w odpowiedziach.
14 lip 11:11
Mila:

Wykres pętli.
y=x
√x+1
y=−x
√x+1
14 lip 16:42
Basia: witajcie

właśnie chciałam dopisać, że w tym przykładzie można też całkować po x
P = 2*
−1∫
0 x
√x+1 dx
i wcale nie jest trudno tę całkę policzyć
a dlaczego tak to już wynika z zapisu i rysunku
Mili
14 lip 16:58
Mila:
Witaj Basiu, tak to ładnie rozpisałaś w postaci parametrycznej, że usunęłam swój wpis
wczorajszy, był mniej dokładny.
14 lip 18:04
Basia: Witaj
Milu 
Cieszę się, że Ci się podoba, ale ta "śliczność" to głównie efekt lenistwa.
Nie chciało mi się rysować więc rozpisałam "od a do z" algebraicznie
14 lip 18:11