:)
ICSP: Trivial jesteś moze ?
Mam pytanie
13 lip 13:07
use: ja tez mam pytanie ^^ takie zadanko:
Dla relacji m=n(mod L) , ktorą zapiszemy w skrócie L|(m−n) , wyznaczyc klasy rownowaznosci gdy
L=2 i gdy L=3.
i teraz w odpowiedziach jest ze dla L=2 mamy dwie klasy abstrakcji , lczby parzyste i
neparzyste . Moje pytanie jest takie jak ja mam to rozumiec

?
w ten sposob ze jak mam klase abstrakcji liczb parzystych to po prostu dla kazdego m parzystego
i n parzystego (m−n) jest podzielne przez 2

i tak samo dla kazdego m nieparzystego i n
nieparzystego (m−n) jest podzielne przez 2

? hmm>>
13 lip 13:11
13 lip 13:58
use: dzieki


a nie wiem czy zauwazyles ale od 21 do 26 jest jedna i ta sama strona ^^
13 lip 14:14
ICSP: zauważyłem

To się powtarza kilka razy
13 lip 14:16
Trivial: Hej.
13 lip 14:32
ICSP: Sprawdzisz mi jedno zadanie ?
13 lip 14:34
Trivial: Tylko jeśli zdołam.
13 lip 14:35
ICSP: Obliczyć resztę z dzielenia przez 12 liczby 1! + 2! + 3! + ... + 100!
i mam :
1! + 2! + 3! + ... + 100! → 1! + 2! + 3! = 1 + 2 + 6 = 9 (mod 12)
→ to symbol przystawania

Dobrze zrobione?
13 lip 14:39
Trivial: Wybornie.
13 lip 14:40
ICSP: próbuje się nauczyc tych kongurencji ale niestety mi to nie wychodzi
13 lip 14:41
Trivial: 
Próbuj dalej.
13 lip 14:43
ICSP: To moze się psytam jak ty sie ich uczyłeś ?
Skąd miałeś zadania
13 lip 14:44
Trivial: Ja się ich za bardzo nie uczyłem.

To zwykłe dzielenie z resztą.
13 lip 14:47
ICSP: a ja nie mogę sobie z tym poradzić

Sprawdzisz czy 37
13 → 12 (mod 17)
13 lip 14:49
ICSP: no to idę szukaxc błędu u siebie
13 lip 15:00
Trivial: Błąd był u mnie.
13 lip 15:02
Trivial:
3713 = (37`mod`17)13 = 313 = 3*(34)3 = 3*813 ≡ 3*133 = 39*169
≡ (39`mod`17)*(169`mod`17) = 5*16 = 80 ≡ 12.
13 lip 15:03
ICSP: a jeszcze takie pytanko mam
Jak za pomocą kongurencji udowdnić że
a3 ≡ 0 v 1 v −1 mod(7) ?
13 lip 15:05
Trivial:
a
3 ≡ (a`mod`7)
3
Zatem wystarczy zobaczyć co się dzieje, dla 0,1,...,6.
0
3 = 0
1
3 = 1
2
3 = 8 ≡ 1
3
3 = 27 ≡ −1
4
3 = 64 ≡ 1
5
3 = 125 ≡ −1
6
3 = 216 ≡ −1
Więcej możliwości nie ma.
13 lip 15:10
ICSP: czyli chcąc udowdnić że a4 ≡ 0 v 1 mod 5 rozpatruje dla 0 , 1 , ... ,4
04 = 0
14 = 1
24 = 16 ≡ 1
34 = 81 ≡ 1
44 = 256 ≡ 1
gdybym chciał rozpatrzeć dla 5 to mam :
54 ≡ 04 = 0
o to chodzi ?
13 lip 15:19
Trivial: Tak.
13 lip 15:20
ICSP: Dzięki za pomoc

Miłego popołudnia życzę
13 lip 15:22
Trivial: Wzajemnie. Miłego popołudnia.
13 lip 15:24
Vax: Można też zauważyć, że z małego twierdzenia fermata mamy a
5 = a (mod 5) ⇔ a(a
4−1) = 0 (mod
5), a ponieważ ℤ
5 jest ciałem jest to równoważne a = 0 (mod 5) v a
4 =1 (mod 5)
13 lip 19:02
ICSP: ooo Witaj Vax
Nie masz przypadkiem jakiegoś fajnego pdf'a z kongurencjami ?
13 lip 20:32
13 lip 20:53
ICSP: dzieki
13 lip 21:44
Vax: Nie ma sprawy, jakbyś miał jakieś pytania pisz
14 lip 13:09
ICSP: na pewno będę pisał

Założę nowy temat i będę się przypominał co jakiś czas
14 lip 13:18