uzasadnij, że zero jest ostatnią cyfrą liczby będącej wartością wyrażenia:
kefas: 216 + 340 + 519 + 215
bardzo proszę o pomoc, nie mam w ogóle pojęcia jak do tego podejść.
13 lip 12:20
Piotrek: ostatnie cyfry potęg 2 : 2,4,8,6 później się powtarzają i leci od nowa 2,4,6,8. Policz w ten
sposób ostatnia cyfrę 21,22 itd aż do 28 i zobaczysz jak to działa. 16 cyfra to będzie 6
W ten sposób rozkmin resztę powinno wyjść
13 lip 12:42
kefas: serdecznie dziekuje

13 lip 13:43
Mila:
216=(24)4=164=....6
215=212*23=(24)3*8=163*8=(...6)*8=....8
340=(34)10=8110=....1
519=.....5
6+8+1+5=20
13 lip 16:06