równanie
damian: a2+b2=30
ab=5√5
Proszę o pomoc krok po kroku
13 lip 10:48
ICSP: a = 5
b = √5
a = −5
b = −√5
a = √5
b = 5
a = −√5
b = −5
Metoda zgadywania zawsze najlepsza.
13 lip 11:26
damian: a da się rozwiązać?
13 lip 11:30
ICSP: Oczywiście że się da

Oczywiście a ≠ 0 oraz b ≠ 0 nie spełniają tego
układu nierówności. Zatem zakłądam
rozwiązywanie dla a ∊ R\{0} , b∊R\{0}. Mogę wtedy bezpiecznie dzielić przez a
2 oraz b
2 gdyż
bedą różne od 0
tak więc po podniesieniu II równania do kwadratu mam :
a
2 + b
2 = 30
a
2*b
2 = (5
√5)
2 = 25 * 5 = 125
dzielę drugie równanie przez b
2
a
2 + b
2 = 30
Podstawiam do pierwszego
| 125 | |
| + b2 = 30 , przyjmuję t = b2 gdzie t > 0 |
| b2 | |
t
2 − 30t + 125 = 0
t
1 = ... ⇒ b
1 = ... , b
2 = ... ⇒ a
1 = ..., a
2 = ...
t
2 = ... ⇒ b
3 = .... , b
4 = ... ⇒ a
3 = ... , a
4 = ...
Równanie kwadratowe zakładam żę rozwiazać umiesz.
13 lip 11:42
damian: straszne głupoty mi wychodzą z tego
13 lip 11:47
AS: Oczywiście że się da.
a2 + b2 = 30 , 2ab = 10√5
Stronami dodaje i następnie odejmuję
a2 + 2ab + b2 = 30 + 10√5
a2 − 2ab + b2 = 30 − 10√5
(a + b)2 = 30 + 10√5
(a − b)2 = 30 − 10√5
a + b = √30 + 10√5 lub a + b = −√30 + 10√5
a − b = √30 − 10√5 lub a − b = −√30 − 10√5
stronami dodając i odejmując otrzymamy a i b.
Rozważyć trzeba 4 przypadki (chyba)
13 lip 11:49
ICSP: z czego ?
z równania kwadratowego ?
13 lip 11:55
damian: tak, t1=5 b=1 25y=1 y=0 a to źle
13 lip 12:00
AS: Uzupełniam − a i b muszą być tego samego znaku
bo a*b > 0 , a więc mogą być tylko dwa rozwiązania
a,b − dodatnie,bądż a,b − ujemne.
13 lip 12:12
ICSP: t1 = 5
t = b2
b2 = 5 ⇒ b1 = √5 , b2 = −√5 oraz a odpowiednio a2 = 5 , a2 = −5
drugi w identyczny sposób.
13 lip 12:17
pigor: ...,
a2+b2=30 i ab=5√5 ⇔ a
2+b
2=30 i 2ab= 2*5
√5 /+ stronami ⇒
⇒ (a+b)
2=25+2*5
√5+5 i ab=5p{5] ⇔ (a+b)
2= (5+
√5)
2 i ab=5p{5] ⇔
⇔ |a+b|=5+
√5 i ab=5
√5 ⇔
(a+b=−(5+√5) i ab=5√5) lub
(a+b=5+√5 i ab=5√5,
stąd
i ze wzorów Viete'a ⇔
(a,b)∊{(−5,−√5), (−√5,−5), (5,√5), (√5,5)} . ...
13 lip 12:20
pigor: ...no właśnie tak ab= 5
√5>0 , więc
AS ma racje ±(a,b) . należy wywalic

,
13 lip 12:23
Bogdan:

Dorzucam jeszcze jeden sposób rozwiązania i jego ilustrację.
Weźmy prostokątny układ współrzędnych o osiach: oś odciętych
a, oś rzędnych
b.
| | 5√5 | |
a2 + b2 = 30 jest okręgiem, ab = √125 ⇒ b = |
| jest hiperbolą. |
| | a | |
Widzimy, że krzywe przecinają się w czterech punktach, a więc układ równań ma 4 rozwiązania.
| | 125 | |
a2 + b2 = 30 ⇒ a2 + |
| = 30 /*a2 |
| | a2 | |
a
4 − 30a
2 + 125 = 0 ⇒ a
2 − 30a
2 + 225 − 100 = 0 ⇒ (a
2 − 15)
2 − 10
2 = 0
(a
2 − 15 − 10)(a
2 − 15 + 10) = 0 ⇒ a
2 = 25 lub a
2 = 5
a = 5 i b =
√5 lub a = −5 i b = −
√5
lub
a =
√5 i b = 5 lub a = −
√5 i b = −5
13 lip 13:47
Damian: bogdan jak zawsze deklasuje wszystkich
13 lip 16:44