Przedstaw w postaci potęgi wyrażenie
kefas: Witam,mam problem z takim zadaniem,chciałbym wyprowadzić wspólny czynnik przed nawias, ale
przeszkadzają mi ułamki, i nie za bardzo wiem co z tym zrobić
18 * 3−11 + 53 * 3−10 + 49 * 3−9
Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku, z góry dziękuję
13 lip 09:19
Janek191:
| | 5 | | 4 | |
18*3−11 + |
| *3−10 + |
| *3−9 = |
| | 3 | | 9 | |
| | 5 | | 4 | |
= 3−11*[ 18 + |
| *3 + |
| *32] = |
| | 3 | | 9 | |
= 3
−11*[ 18 + 5 + 4 ] = 27*3
−11 = 3
3 *3
−11 = 3
−8
13 lip 09:35
kefas: a moglbys to opisac, co sie stalo, i czemu tak ?
13 lip 09:39
Janek191:
3−10 = 3−11*31 = 3 − 11 + 1
3−9 = 3−11*32 = 3 − 11 + 2
an * am = a n + m
=================
13 lip 09:42
kefas: dziekuje bardzo
13 lip 09:43