Indukcja
Nie umiem: Wykaz, ze dla kazdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi rownosc.
Co prawda w tresci zad. jest mowa o liczbach naturalnych dodatnich, ale to chyba pomylka.
1 + 2 + 22 + 23 + ... + 2n = 2n+1 −1
Dla n = 0 rownosc ta jest prawdziwa.
Jesli 1 + 2 + 22 + 23 + ... + 2k = 2k+1 −1, to 1 + 2 + 22 + 23 + ... + 2k + 2k+1 =
2k+2−1
1 + 2 + 22 + 23 + ... + 2k + 2k+1 = 2k+1 − 1 + 2k+1 = 21 * 2k+1 − 1 = 2k+2
− 1
Poprawnie?
12 lip 22:26
5-latek: Zasada indukcji matematycznej obowiazuje dla liczb naturalnych wiec to nie jest zadna pomylka.
Jesli masz dla liczb naturalnych dodatnich to 1 warunek bedzie dla n=1
12 lip 22:56
Nie umiem: Dziekuje, a samo zadanie dobrze rozwiazalem?
12 lip 23:05
12 lip 23:08