Hipotezy
Adam1986: Dokonano 289 pomiarów i otrzymano S2=2.0. Na poziomie istotności α(alfa)=0.01 sprawdź hipotezę
że wariancja pomiarów wynosi 3.0 wobec hipotezy, że wariancja pomiarów jest mneijsza niż 3.0.
Umiem zrobić to zadanie w większej połowie, ale nie wiem jak obliczyć OBSZAR KRYTYCZNY, pomoże
ktoś ?
12 lip 20:47
Basiek: 1) Hipotezy:
H
0: σ
2=3
H
1: σ
2<3
2) Poziom istotności: α=0.01
3) Wybór statystyki: (n>30)
4) Zbiór krytyczny:
Z
k=(−
∞,−u
α]
Φ(u
α)=1−α
Φ(u
α)=0,99 (odczytujemy z tablic)
u
α=2,33
Z
k=(−
∞; 2,33]
5) Obliczenie wartości wybranej statystyki:
6) Podjęcie decyzji weryfikującej:
Wartość statystyki obliczona na podstawie uzyskanej próby losowej należy do obszaru
krytycznego, zatem na poziomie istotności α=0,01 odrzucamy hipotezę zerową i przyjmujemy
hipotezę alternatywną.
Na poziomie istotności α=0,01, można twierdzić, że wariancja pomiarów jest mniejsza niż
3,0.u∊Z
k
12 lip 21:31
Basiek: Dodam tylko, że należy się odnosić do tego, co napisałam z dużym dystansem i zweryfikować
słuszność mojego rozwiązania.
12 lip 21:36
Adam1986: Dziękuję serdecznie, doczytałem kilka rzeczy i z Twoja pomocą wszystko jasne. Dziękuję jeszcze
raz.
12 lip 22:45
Basiek: 
Statystyka to naprawdę świetny przedmiot. Powodzenia.
12 lip 22:48