Obliczenie całki podwójnej
Małgosia: Obliczyć ∫∫(x+2)dxdy
W obszarze
D: x2 +4x +y2≤0
x≤2
y≥0 .
Bardzo proszę o pomoc. Do rozwiązania wystarczą mi granice całkowania (jak je wyznaczyć). Z
góry dziękuję
12 lip 17:39
ZKS:
x2 + 4x + y2 ≤ 0
x2 + 4x + 4 + y2 − 4 ≤ 0
(x + 2)2 + y2 ≤ 4
Jest to koło o środku w punkcie S = (−2 ; 0) i promieniu r = 2.
Chyba dalej już nie będzie problemów.
12 lip 17:43
Małgosia: Dziękuję bardzo za pomoc. Miłego dnia życzę.
12 lip 17:45
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo. Dziękuję i wzajemnie życzę miłego dnia (wieczoru).
12 lip 17:46
Małgosia: Jeszcze mam małe pytanko. Obszar całkowania w związku z tym wynosi
D:
0≤r≤ 4 cosα
0≤α≤ π/2

?
12 lip 18:14
loitzl9006:
źle jest kąt α.
wg mnie powinno być π/2≤α≤ π, kąt α odmierza się od dodatniej półosi x , w lewo. Obszar nie
może być od 0
górna granica dla r powinna być z minusem, tzn. −4cosα . Dlaczego? Tak wychodzi z podstawienia
x=r*cosα, y=r*sinα do równania okręgu x2+4x+y2=0 :
x2+4x+y2=0
r2*cos2α+4(r*cosα)+r2*sin2α=0
r2*sin2α+r2*cos2α+4r*cosα=0
r2(sin2α+cos2α)+4r*cosα=0
r2*1+4r*cosα=0
r(r+4cosα)=0
r=0 (dolna granica) lub r+4cosα=0 → r=−4cosα (górna granica)
dziwi mnie trochę warunek x<2... bo bez niego obszar całkowania wygląda tak samo
12 lip 19:35
Małgosia: Dziękuję
12 lip 20:48