3.22 zbiór pazdro 3 klasa
Piotrek: 3.22 zbiór pazdro 3 klasa
3.21
12 lip 17:09
Piotrek: i jeszcze to
32x+2−2*3x+2−27<0
12 lip 17:10
Saizou : | | 2 | | 5 | | 7 | |
( |
| )x+3+( |
| )−x−2< |
| |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
| 2 | | 2 | | 2 | | 7 | |
| *( |
| )x+2+( |
| )x+2< |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 2 | |
| | 2 | | 7 | | 7 | | 5 | |
( |
| )x+2* |
| < |
| * |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 7 | |
x+2>−x
2x>−2
x>−1
czy jakoś tak
12 lip 17:16
Aga1.: 32x+2−2*3x+2−27<0
(3x)2*32−2*3x*32−27<0
Wprowadź pomocniczą zmienną
3x=t, t>0 i rozwiąż nierówność kwadratową.
12 lip 18:21
pigor: ..., a ja lubię tak : Dr=R, a w niej mam ciąg nierównośći równoważnych :
32x+2−2*3x+2−27< 0 /* 3−2 ⇔ 32x−2*3x−3< 0 , stąd i worów Viete'a ⇔
⇔ (3x+1)(3x−3) <0 ⇔ 3x−3< 0 ⇔ 3x< 30 ⇔ x<0, czyli x= R− = (−∞;0)
12 lip 19:33
pigor: ..., lub
3.22d)
0,4x+3+2,5−x−2< 72 ⇔ (
25)
x+3+(
25)
x+2<
72 ⇔
⇔ (
25)
x+2 (
25+1)<
72 ⇔ (
25)
x+2*
75<
72 /*
57 ⇔
⇔ (
25)
x+2 <
52 ⇔ (
25)
x+2 < (
25)
−1 ⇔ x+2 > −1 ⇔
⇔
x > −3 ⇔
x∊(−3;+∞) . ...
12 lip 20:38
Saizou : oczywiście
pigor ma racje nie wiem co zrobiłem że wpisałem −x

poprawka:
x+2>−1
x>−3
12 lip 20:42
pigor: ..., otóż, dziedzina D
n= R−{−2,1} i w niej mamy ciąg nierówności równoważnych
| | √9 | |
3.21 d) 3x/ (x+2) > |
| / *31/ (x−1) ⇔ |
| | 31/ (x−1) | |
⇔ 3
x/ (x+2)* 3
1/ (x−1) > 3 ⇔ 3
x/ (x+2)+1/ (x−1) > 3
1 ⇔
| | x | | 1 | | x(x−1)+1(x+2)−(x+2)(x−1) | |
⇔ |
| + |
| > 1 ⇔ |
| > 0 ⇔ |
| | x+2 | | x−1 | | (x+2)(x−1) | |
| | x2−x+2−x2−x+2 | | −2x+4 | |
⇔ |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ |
| | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
⇔ −2(x−2)(x+2)(x−1) > 0 ⇔
x<−2 lub
1< x < 2 ⇔
x∊(−∞;−1)U(1;2) . ...
12 lip 20:57
Piotrek: do pierwszego odpowiedz powinna byc (−3,+∞)
12 lip 22:23
Piotrek: pomylilo mi sie
odpowiedz do drugiego sie nie zgadza, ma byc (−∞,−2) suma (1,4)
12 lip 22:28
Eta:
| | 3 | |
2/ 3x/x+2> |
| założenie x≠−2 i x≠1 |
| | 31/(x−1) | |
| | x | | 1 | | x | | x | | x−2 | |
|
| > 1− |
| ⇔ |
| > {x−1−1}{x−1} ⇔ |
| − |
| >0 |
| | x+2 | | x−1 | | x+2 | | x+2 | | x−1 | |
| | x2−x−x2+4 | | 4−x | |
|
| >0 ⇔ |
| >0 |
| | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
równoważna postać iloczynowa i rys. ( od dołu z prawej strony przez miejsca zerowe
miejsca zerowe x= −2 v x= 1 v x= 4
(4−x)(x+2)(x−1)>0 ⇔
x€ (−∞, −2) U (1,4)
12 lip 22:44
pigor: , to mogłeś poszukać sobie błędów w moim rozwiązaniu, bo
ja widzę je (tylko błędy mojej nieuwagi − dwa) w dwóch ostatnich linijkach
pierwszy w liczniku nierówności "zjadłem" x, wtedy byłoby w liczniku −x+4,
a nie jak jest −2x+4, a drugi w ostatniej linijce jest x<−2, a ja piszę x∊(−
∞;−1)
nie wiem dlaczego

i tyle
12 lip 22:53
Eta:
12 lip 22:54
pigor: ..., dziękuję
Eta , a swoją drogą Twój sposób
rozwiązania jest o niebo lepszy od mojego ...

niestety .
12 lip 23:15
piotrek: pigor gdybym znalazł to bym się głupio nie pytał. Moje rozwiązanie było identyczne jak ety
tylko zamiast √9 wpisalem 30,5, sprawdzałem z 10 razy ani razu nie zauważyłem
13 lip 10:58
pigor: 
, no i dobra , tak trzymaj
13 lip 12:30