macierz
Monika:
|a 2 3 ... n−1 n
|1 2a 3 ... n−1 n
W1= |1 2 3a ... n−1 n
|: : : : :
|1 2 3 ... a(n−1) n
|1 2 3 ... n−1 na
12 lip 16:37
fx: Fajny wyznacznik. Naprawdę

.
Mój jest taki: |1|

...
12 lip 17:01
Monika: trzeba wyznaczyć wyznacznik
12 lip 17:04
Monika: pomocy?!
12 lip 17:31
Monika: pomocy
12 lip 18:28
Monika: prozze
12 lip 18:53
Monika: pomocy
12 lip 19:22
Trivial:
W = n!*(a+n−1)*(a−1)n−1
12 lip 19:35
Trivial:
Procedura obliczania jest taka (k − kolumna, w − wiersz):
k2 ← k2 − 2*k1
k3 ← k3 − 3*k1
k4 ← k4 − 4*k1
....
kn ← kn − n*k1
Następnie:
w1 ← w1 + w2 + w3 + w4 + ... + wn
Teraz stosujemy rozwinięcie Laplace'a na pierwszym wierszu. Mamy tam same zera oprócz elementu
(1,1) równego a+n−1. Pozostał do policzenia wyznacznik macierzy diagonalnej. Liczymy go mnożąc
wszystkie elementy (które są postaci m*(a−1), gdzie m − numer kolumny w dużej macierzy), skąd
od razu można napisać wynik:
W = n!*(a+n−1)*(a−1)n−1
13 lip 09:54