Kwadrat różnicy liczb x i y jest równa 36, a suma ich kwadratów równa jest 20. W
kamczatka: Kwadrat różnicy liczb x i y jest równa 36, a suma ich kwadratów równa jest 20. Wobec tego
iloczyn liczb x i y jest równy:
(x−y)2=36
(x+y)2+20
x*y=?
(x−y)2=36 −> x2−2xy+y2=36
x2+y2=20
20−36= −16:2=−8
A czy z (x+y)2+20 = x2+2xy+y2 też da się wyliczyć ?
12 lip 16:06
ZKS:
Wystarczy odjąć stronami i otrzymujemy
(x − y)2 − (x + y)2 = 36 − 20
(x − y − x − y)(x − y + x + y) = 16
−2y * 2x = 16
xy = −4.
12 lip 16:13
pigor: ..., z warunków zadania :
(x−y)2= 36 i x2+y2= 20 ⇔ x
2+y
2−2xy= 36 i x
2+y
2= 20 ⇒
⇒ 20−2xy= 36 ⇔ 2xy= −16 ⇔
xy= −8 . ...
12 lip 16:15
pigor: ..., nie wiem skąd u ciebie (x+y)
2 
, na pewno nie z treści zadania,
a już nie mogę pojąć jakie masz szczęście, że wynik masz dobry

. ...
12 lip 16:17
pigor: ..., a już widzę skąd , ... okrężną drogą . ...
12 lip 16:19
kamczatka: Dobra ale już wiem ocb.
12 lip 16:26
ZKS:
Ile razy jeszcze źle przepiszesz treść zadania? Zanim dodasz zadanie przeczytaj czy to co
zapisałeś zgadza się z treścią książki bądź zbioru czy zeszytu.
12 lip 17:23