| π | ||
√3sin(x)−3sin( | −x) hmm i teraz wlasnie zastanawiam sie nad tym czy w ten sposob mozna | |
| 2 |
| α−β | α−β | |||
cos zdzialac korzystając ze wzoru sinα−sinβ=2sin( | )*cos( | ) wszystko niby | ||
| 2 | 2 |
?
| 1 | √3 | π | ||||
√3sin(x) − 3cos(x) = 2√3[ | sin(x) − | cos(x)] = 2√3sin(x − | ) | |||
| 2 | 2 | 3 |
mozna tez dazyc do cosinusa zamisat do sinusa bo przeciez
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-2sqrt3cos%28x%2Bpi%2F6%29%3D2sqrt3sin%28x-pi%2F3%29
mimo wszysto dzieki za info, ze te liczby przed funcjami kompliuja sprawe ^^ i nie da sie
skorzystac z wzorow
| 1 | √3 | π | π | |||||
2√3[ | sin(x) − | cos(x) = −2√3[cos( | cos(x) − sin(x)sin( | )] = | ||||
| 2 | 2 | 6 | 6 |
| π | ||
−2√3cos(x + | ) | |
| 6 |