matematykaszkolna.pl
? Patryk: Pytanie do informatyków Mój komputer od jakiegoś czasu chodzi wolniej niż na początku kiedy go kupiłem, ma ponad 4 lata, kiedy zrobię formatowanie i wgram na nowo Windowsa to może przez miesiąc pracuje dobrze a później znów wolno chodzi,czy da się go jakoś usprawnić ,żeby chodził jak kiedyś czy to niemożliwe ?
12 lip 14:55
wredulus_pospolitus: Pytanie za sto punktów −−− czy wgrywasz aktualizacje windowsa Jakiego masz xp Dodatkowo −−− jakie inne programy aktualizują Ci się on−line, manualnie ?
12 lip 14:57
Patryk: 1.aktualizacje−nie 2.Windows Vista 3.żadne
12 lip 15:02
fx: Należy przede wszystkim kontrolować programy wpisujące się do rejestru uruchomienia ze startem systemu oraz usługi o tym samym działaniu. Do kontroli listy uruchamianych podczas startu systemu programów i usług służy program msconfig. Warto co jakiś czas czyścić rejestr systemowy i zwalniać zasoby programami typu CCLiner. Korzyść może przynieść powiększenie pliku wymiany − plik stronicowania nawet przy posiadania sporej ilości pamięci RAM, pewne aplikacje wymagają odpowiednich zasobów ramach tego pliku. Należy korzystać z programów antywirusowanych, systematycznie skanować system przy użyciu aktualnych baz wirusów. Ważnym elementem konserwacji systemów operacyjnych jest instalowanie koniecznych aktualizacji.
12 lip 15:07
fx: CCleaner oczywiście.
12 lip 15:08
Patryk: ok, a takie coś jak defragmentacja dysku może pomóc ? dodam ,ze dysk mam w 90% zapełniony
12 lip 15:18
AS: Ja ostatnio zakupiłem dodatkową pamięć zewnętrzną, wiele rzadko używanych programów do niej przerzuciłem. Komputer odsapnął,zrobiło się dużo wolnego miejsca a w razie potrzeby mam łatwy dostęp do przeniesionych programów.
12 lip 15:23
fx: W przypadku znacznego zapełnienia dysku, defragmentacja może nieco pomóc − ot, taka specyfika systemu NTFS, że zapisuje plik na wielu nieciągłych obszarach pamięci. Defragmentacje przeprowadź w trybie awaryjnym. AS − jeśli komputer słabo się sprawdza to programy potrable raczej mu nie pomogą − wymagają całkowitej alokacji zasobów w RAM / pliku wymiany.
12 lip 17:08
az: Sprawdź program TuneUp, jeśli jesteś leniwy. emotka
14 lip 20:54
Mateusz: Przede wszystkim rob oczyszczanie dysku z zbędnych plikow wyłącz np port LPT i COM−y bo one dostają wysokie przerwania a ich nie uzywasz(raczej) powyłączaj zbędne usługi np posłaniec czy serwer dzieki ktorej udostepniasz wszystko w sieci innym opróżniaj co jakiś czas katalog Temporary Internet Files i katalog Temp + to co pisali ci wyzej defragmentacja czyszczenie rejestru i programy autostart podpowiem ze w autostarcie w zsaadzie wystarczy jak bedzie startował ctfmon i ewentualnie program antywirusowy i firewall zwiększ rozmiar pliku pamieci wirtualnej bo on zawsze jest za mały zwłaszcza w domyslnych ustawieniach.
15 lip 07:45
Mateusz: Aha i jeszcze jedno byc moze ty nie nalezysz do tejj grupy uzytkownikow ale nie instaluj wszystkich programow tam gdzie 90% to robi czyli na C: bo tam mają domyslnie WIndows jesli masz dyski logiczne to z nich korzystaj w pełni emotka
15 lip 07:48
Patryk: dzięki za info
15 lip 11:50
fx: A po jakiego biesa ctfmon? Nie ma żadnej przesłanki dla osoby pracującej z domyślnym językiem systemu aby ten proces znajdował się w rejestrze startu systemu. Mateusz − netykieta nakazuje czytać to co piszą inni i nie powielać tego co zostało napisane. Nie instaluje się programów na dwóch partycjach tylko dlatego się te dwie partycje posiada. Sugeruję programy instalować na partycji systemowej a wszelkie ważne dane zapisywać na osobnej partycji. Wówczas nawet podczas awarii systemu i sformatowaniu partycji systemowej (jako element nowej instalacji systemu) nie tracimy ważnych dla nas danych. Instalacja programów na partycji innej niż systemowa w celu "posiadania" ich po nowej instalacji systemu nie jest zasadne − sporo programów w takiej sytuacji nie zostanie poprawnie uruchomiona.
15 lip 14:06
Patryk: może to nie ma związku albo i ma ,ale po defragmentacji dysków komp chodzi lepiej
15 lip 14:16
Trivial: Mateusz, ja większość programów instaluję w Program Files. Komputer i tak działa szybko. emotka
15 lip 16:22
Trivial: Uwaga także na dyski SSD, których defragmentować się nie powinno (nie ma w nim elementów mechanicznych, więc efekt defragmentacji będzie zerowy).
15 lip 16:27
Mateusz: @ fx Owszem netykieta nakazuje, ale widać ty chyba właśnie albo tego nie zrobiłeś albo przeczytałeś moją wypowiedz bez zrozumienia. Po jakiego biesa ctfmon? Poniekąd sam sobie odpowiedziałes wszakże nie wiesz z jakimi ustawieniami pracuje Patryk ten proces nie zajmuje duzo pamięci a poza tym pisałem: w zasadzie wystarczy czyli moze ale nie musi nie pisałem ze jest on niezbędny. Jeśli chodzi o instalacje programów i przechowywanie danych na osobnych partycjach to o tym własnie pisałem: maksymalne wykorzystanie partycji a nie instalowanie wszytkiego na zasadzie next next next... a potem zdziwienie bo słychać "Bip" przy przesunięciu myszką. @ Trivial większość ok ja tez mam pare zainstalowanych w domyślnej lokalizacji ale nie wszystko jak leci.
17 lip 16:36
fx: Twoja wypowiedź wskazuje, że niezbędne minimum to ctfmon a antywirus i firewall to ewentualność. Instalowanie oprogramowania w domyślnej lokalizacji jest jak najbardziej poprawną i korzystną praktyką. Mylisz przyczyny ze skutkami. Nie jest kwestią instalacja w domyślnej lokalizacji, kwestią jest rozsądne instalowania oprogramowania tj. instalowanie tego co jest potrzebne. Żadna erystyka, którą próbujesz uprawiać nie jest zasadna bo napisałeś co napisałeś.
17 lip 18:15