Uzasadnij
Równina: proszę o pomoc

Uzasadnij, że jeśli a, b są liczbami wymiernymi (a<b), to do przedziału (a,b) należy
nieskończenie wiele liczb wymiernych.
12 lip 14:33
wredulus_pospolitus:
yyyyy na pewno nieskończenie wiele liczb wymiernych

a może raczej NIEwymiernych
12 lip 14:59
Równina: tak, zadanie II.5. Dróbka, Szymański, Powtórzenie i zbiór zadań
12 lip 15:05
Równina: proszę
12 lip 15:50
bezendu: Napisz dobrze polecenie to po 20 Ci pomogę jak nikt nie zrobi do tego czasu
12 lip 15:54
Równina: Tylko właśnie, taka jest treść w zbiorze

mam ją zmienić
12 lip 15:56
bezendu:
12 lip 15:57
Równina: to moze inne:
Uzasadnij, że do przedziału(√2, √3) należy nieskończenie wiele liczb niewymiernych.
12 lip 16:09
Równina:
12 lip 17:27
Vax:
| | 1 | |
W większości tego typu zadań działa ten sam trick, w 1 rozpatrz ciąg an = a + |
| , |
| | n | |
ponieważ lim
n→∞ a
n = a < b, więc dla pewnego naturalnego k zachodzi n ≥ k ⇒ a < a
n < b,
naturalne wszystkie wyrazy a
n są liczbami wymiernymi, cnd
| | 1 | |
W 2 zadaniu to samo, wystarczy zauważyć, że wszystkie wyrazy ciągu an = √2+ |
| są |
| | n | |
liczbami niewymiernymi (suma liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierna).
12 lip 18:59
Równina: ok, spróbuję tak
12 lip 20:18