Książki na studiach
V.Abel: Pytania − gdzie i kiedy student przyjęty na kierunek dowiaduje się jakie
książki/podręczniki/ćwiczenia ma kupić − jakie wymaga uczelnia bądź poleca?
12 lip 14:22
wredulus_pospolitus:
Wszystkiego dowiesz się na pierwszych zajęciach (wykładzie) z danego przedmiotu
12 lip 14:59
wredulus_pospolitus:
Są to jedyne zajęcia, na których frekwencja (na wyższych rocznikach) podchodzi pod 100%.
Wtedy dowiesz się jaka literatura Ciebie obowiązuje, jakie sa warunki zaliczenia, kiedy będą
koła/egzaminy ... w jakiej formie ...... i co najważniejsze − zobaczysz wykładowce

(a wierz
mi − przydaje się to ... a później może już nie być okazji

)
12 lip 15:01
Mila:
wredulus nie rób dywersji. Na zajęcia trzeba uczęszczać.
Abel mają Cię zauważyć.
12 lip 18:12
V.Abel: Dzięki za info

Mila − mogłabyś rozwinąć myśl
12 lip 20:40
Mila:
Dawniej student siadał na ćwiczeniach i wykładach tak, aby nie być pytanym, teraz trzeba tak
siadać, aby Cię zapytali, a Ty masz się wykazać...
12 lip 20:51
V.Abel: Chwila, jak to? Dlaczego trzeba być celowo pytanym, niepytani są gorsi? Mila bardzo proszę
jaśniej...
12 lip 21:05
Mila: Może studenci Ci wyjaśnią.
12 lip 21:43
V.Abel: hej! nie ma tak, APEL DO STUDENTÓW O WYJAŚNIENIE NIEJASNOŚCI PODANEJ TU PRZEZ MILĘ
naprawdę proszę spróbuj trochę rozwinąć swoją wypowiedź, będę bardzo wdzięczny
12 lip 22:00
Basiek: Poza tym, że na boku można wymusić więcej punktów z kolokwium, podwyższyć ocenę, czy też dostać
wyższą niesprawiedliwie?
Jesteś drugim rocznikiem, u którego aktywność na ćwiczeniach w sposób dość znaczny wpływa na
ocenę końcową z przedmiotu− dzięki Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego! Gratulacje.

Właśnie− chciałam zapytać kogoś z wyższych roczników, czy ich nowa reforma też dotknęła (jedna
ocena z przedmiotu, ocenianie aktywności)
12 lip 22:01
V.Abel: Basiek − czyli oprócz zaliczania kolokwium, egzaminów, itp, będę mieć ocenę za aktywność?
Przepraszam, ale na czym ona ma polegać?
12 lip 22:12
Dominik: Basiek, ze niby co? naprawde?
12 lip 22:41
Dominik: jakim prawem ministerstwo wplywa na ocenianie?
12 lip 22:42
Basiek: No wiecie... osobna ocena z aktywności na ćwiczeniach? Która w iluś tam procentach wpływa na
całą ocenę z ćwiczeń (w dużym stopniu). Naprawdę.
12 lip 22:46
Dominik: myslalem, ze takie cos konczy sie w szkole sredniej.
12 lip 22:48
12 lip 22:50
Dominik: no nic, pozostaje mi byc aktywnym na cwiczeniach i samemu zgarniac wysokie oceny.
12 lip 22:51
feniks: Najczęściej w "karcie przedmiotu" masz polecaną literaturę. Zazwyczaj studiując na politechnice
śląskiej przydawały się jedynie notatki z wykładu a książki polecane przez wykładowców już
nie...
albo były za trudne dla 1 roku i znacznie wybiegały poza to co mieliśmy albo w ogóle nie
omawiały części tego co bylo na zaliczeniach.Generalnie z matmy to jedynie z czego korzystam
to fichtenholz i krysicki, oraz z programowania różne książki z helionu. Poza tym to kupiłem
kilka książek do matematyki polecanych przez profesorów.. i leżą na półkach do nieczego się
nie przydały...podobnie z innymi przedmiotami.
12 lip 22:54
pigor: hmm, .. dla mnie sa to niepojęte rzeczy, bo co

" na boku można wymusić więcej punktów z kolokwium, podwyższyć ocenę, czy też dostać wyższą
niesprawiedliwie? " , to jest bardzo dwuznaczne, dlatego zapytam, a może być ..

w pozycji
na wznak też
12 lip 23:02
Eta:
12 lip 23:04
pigor: ..., oj, ...
Eta , proszę, ostrożnie, uważaj

, możesz sobie coś zrobić
w tej rozbujanej ...

pozycji; no martwię się o Ciebie, zapewne nie tylko ja
12 lip 23:11
Basiek: pigor− tej wiedzy, wybacz, ale nie posiadam.

I mówiłam zupełnie poważnie, w zasadzie
spotkałam się dokładnie z czymś takim i muszę powiedzieć, że dosłownie jeden prowadzący (de
facto właśnie z matematyki) odmówił dodania punktów i podwyższenia oceny najbardziej aktywnemu
studentowi.
12 lip 23:15
pigor: ..., no i miał rację, całkowicie się z nim zgadzam, bo i to nie przedszkole, a zresztą
co do tego mają niedouczone urzędasy z jakiegoś Ministerstwa Dziwnych Kroków

,
12 lip 23:29
12 lip 23:35
V.Abel: Ale na czym ma polegać ta aktywność? Mamy się zgłaszać z rączką do góry i podchodzić do
tablicy?
13 lip 12:15
Basia: zobaczysz

większość
starannie te zalecenia ministerstwa ignoruje
13 lip 18:38
V.Abel: heej, proszę Was bardzo, nie bądźcie tacy, niech się ktoś jaśniej w tej kwestii wypowie
14 lip 20:09
ciuchcia: 1) zazwyczaj podają tylko bibliografię, bądź udostępniają skrypt w formie pdf
2) w zależności co będziesz miał na pierwszym semestrze (w zależności od kierunku) to analiza
matematyczna − krysicki ft. włodarski, skoczylas, logika − rasiowa, źródła w języku
angielskim, oraz zaglądać na "ważniaka"
14 lip 20:22
V.Abel: 1)
ciuchcia dzięki za info, o co chodzi z tym "zaglądać na "ważniaka""?
2) co z tą aktywnością? ..
14 lip 20:31
14 lip 20:36
5-latek: Powiem moze tak.
jesli masz zaliczenie i masz wiadomosci to powinenes miec to w 5 literach(no chyba z estarsz
sie o stypendium to jestes juz na tyle dorosly ze powinenes sobie juz sam radzic w zyciu).
W pracy nie pojdziesz do pracodawcy i nie bedziesz sie go pytal co masz zrobic zeby dostac
podwyzke .
Poza tym to wszystko o co pytasz to bedziesz wiedzial po kilku zajeciach . Przeciez nie
bedziesz mial napisane na dyplmie −−−−−zglaszal sie czesto do tablicy
14 lip 20:39
fx: Co do tej aktywności na ćwiczeniach − nie bardzo wiem o jakich zaleceniach mówicie − bo z
takowymi się nie spotkałem. Miałem ćwiczenia z analizy matematycznej, algebry, fizyki, metod
numerycznych i nic o tym nie słyszałem aby ministerstwo coś tam określiło.
Oczywiście, niektórzy lepiej patrzyli podczas wystawiania oceń na ludzi, którzy bez dyskusji
szli do tablicy i robili co należy − ale jak inaczej patrzeć na ludzi, którzy chcą się nauczyć
czegoś?

Na studia moim zdaniem po prostu trzeba chcieć się uczyć. Jeśli się tego nie chce to się kończy
szybko karierę

, no chyba, że się jest na niestacjonarnych...
14 lip 23:16
14 lip 23:30
monika: "Jeśli się tego nie chce to się kończy szybko karierę , no chyba, że się jest na
niestacjonarnych...
"
No chyba kpisz! Studiuje niestacjonarnie na AGH i materiał mam taki sam jak na dziennych. Mam
kolokwia, zalczenia, egzaminy (które niestety zbiegają się w czasie, tzn w jeden weekend mam
czasami po 7 zaliczeń...) Z przeszło 150 osób które zaczęły studia, zostało nas niecałe 50
osób...
NIE, nie płacimy za oceny, mamy tak samo trudno jak na dziennych. Plus większość z nas pracuje
po 8 godzin dziennie, następnie jedzie do szkoły, ma zajęcia od 8 do 19.15, a w poniedziałek
nie odsypia tylko znowu do pracy

a po pracy nauka!
Drażni mnie takie gadanie. Bardzo.
15 lip 11:57
imię : Tak jest !
15 lip 17:45
V.Abel: Hej! Takie pytanie, czy ktoś z Was się orientuje czym się różni (czy w ogóle się różni?!) stare
wydanie "Analizy matematycznej" Krysickiego, Włodarskiego, od nowego?
Mam na myśli te starsze − niebieskie/ żółte, papierowe wydania od tych wydanych z PWN−u dwa
lata temu? Czy wartość merytoryczna książek i zasób wiedzy jest wciąż ten sam?
15 lip 22:51
feniks: taki sam rozkład jazdy w obu wersjach, w nowym może poprawili kilka błędów.
15 lip 23:20
V.Abel: dzięki
16 lip 09:29
16 lip 11:52
V.Abel: asdf dzięki wielkie, naprawdę się przyda

A tablice całek? Trzeba mieć jakieś "konkretne"; trzeba w ogóle?
16 lip 14:29
asdf: nie przejmuj się całkami...do nich jeszcze daleko. W ogóle − odpoczywaj przed studiami

Jak
zdałeś mature i na jaki kierunek chcesz iść?
16 lip 14:41
asdf: albo nie "jak zdales mature" − bo to zle pytanie.
Jak umiesz dodawac odejmowac, dzielic, mnozyc + operacje na potegach i logarytmach, np. wiesz
skąd się bierze:
2n+1 + 2n+2 = 3* 2n+1
to sobie poradzisz. Ja zdawalem tylko mature podstawową, a jakos sobie poradzilem (nawet nie
najgorzej) na studiach.
16 lip 15:06
asdf 
matura poszła dobrze 96 na podstawie i rozszerzeniu

a Ty co studiujesz(ciężko było po podstawie?)
16 lip 15:56
asdf: informatyke, ciężko? − to zalezy jak kto ogarnia matme, ja nie widzialem potrzeby, zeby zdawac
rozszerzenie bo mialem jeszcze egzamin zawodowy na głowie + jestem leniem, jednak musialem sie
troche przylozyc − ale to chyba ze względu na materiał który miałem.
16 lip 16:03
asdf: a co do aktywnosci na zajęciach − o ile dobrze pamiętam − ani razu się nie zgłosiłem, a
zdalem..dodatkowo we wrzesniu jade zlozyc papiery o stypendium rektorskie. Jedyny przepis
(według mnie) to się uczyć i nie przejmować tym, że sobie nie poradzisz + studiowac to co sie
lubi.
16 lip 16:07
V.Abel: mądre słowa

właśnie się zastanawiam czy na matmie − studiach matematycznych jest dużo infy,
konkretnie programowania, orientujesz się może?
p.s. jesteś po lo czy technikum? to ma w ogóle wpływ jakiś na studiach, co się wcześniej
kończyło?
16 lip 16:20
ZKS:
Jedynie czym się różni to tym że masz rok do przodu po liceum chyba że chodziłeś u siebie
do elitarnego LO to tam poziom matematyki bądź fizyki czy innych przedmiotów jest wyższy ale
ogólnie nie ma wpływu to co się wcześniej kończyło. Jeżeli jesteś zdolny i szybko przyswajasz
wiedzę to nie będziesz musiał dużo czasu spędzać nad książkami niż inni ale widome jest
że jedne przedmioty idą komuś łatwiej inne trudniej no chyba że jest ogarnięty we wszystkim.
16 lip 16:28
asdf: Przeczytaj sylabus, nie wiem. Jestem po technikum informatycznym jednak nie ma wplywu co sie
wczesniej konczylo, ja poszedlem tylko dlatego, ze to mnie interesowalo i 1 rok jako tako nie
mial dla mnie znaczenia − jedynie korzysci takie jak: super klasa i niezapomniane akcje
16 lip 16:32
Trivial:
V.Abel, zbierasz odpowiedzi do FAQ−a "pierwszy rok na studiach"?

Twój strumień pytań
jest nieskończony.
16 lip 16:59
V.Abel: Dzięki
Trivial − ja zawsze zadaję dużo pytań

(
Mila coś o tym wie

),
idąc tą ścieżką dalej

na pewno orientujecie się jak to jest z "wejściówką" czy jak to się w
slangu studenckim zwie(?) sprawdzającą wiedzę po wcześniejszej szkole, wiem, że teraz nie
każda uczelnia coś takiego robi, ale znając życie... ja pewnie na to trafię

;
zatem, czy pierwszego dnia może się okazać, że trzeba pisać jakiś teścik?
16 lip 17:16
ZKS:
Wejściówka to nie jest to o czym myślisz. Wejściówka to po prostu kartkówka taką jaką masz
w szkole w zależności od wykładowcy na ileś tam minut od razu po wejściu do sali a wyjściówka
na sam koniec i to tyle.
16 lip 17:31
asdf: V.Abel − nie mam na prawdę nic do tego i mi to w ogole nie przeszkadza ze zadajesz takie
pytania, ale pojdziesz na studia to sie wszystkiego dowiesz i doswiadczysz na wlasnej skorze

Nie przejmuj sie tak...studia są dla ludzi

Wszystko mozna pogodzic − nawet niekiedy na
"wolny weekend" mozna sobie pozwolic (jednak przed sesją odradzam

) Wejsciowka tak jak
wspomnial ZKS to jak w szkole sredniej + zasady jakie są u danego wykladowcy / prowadzacego.
Np. u mnie na technice cyfrowej co zajecia (laboratoria) byla wejsciowka − kto nie zaliczyl
musial przychodzic w innym terminie na zajecia (odrobic), ale z prowadzacym tez mozna sie
dogadac, np. "Dzisiaj mamy ciezkie zaliczenie, mozna odlozyc wejsciowke?"
16 lip 17:49
asdf: V.Abel − nie mam na prawdę nic do tego i mi to w ogole nie przeszkadza ze zadajesz takie
pytania, ale pojdziesz na studia to sie wszystkiego dowiesz i doswiadczysz na wlasnej skorze

Nie przejmuj sie tak...studia są dla ludzi

Wszystko mozna pogodzic − nawet niekiedy na
"wolny weekend" mozna sobie pozwolic (jednak przed sesją odradzam

) Wejsciowka tak jak
wspomnial ZKS to jak w szkole sredniej + zasady jakie są u danego wykladowcy / prowadzacego.
Np. u mnie na technice cyfrowej co zajecia (laboratoria) byla wejsciowka − kto nie zaliczyl
musial przychodzic w innym terminie na zajecia (odrobic), ale z prowadzacym tez mozna sie
dogadac, np. "Dzisiaj mamy ciezkie zaliczenie, mozna odlozyc wejsciowke?"
16 lip 17:49

wiem, że studia są dla ludzi, ale warto się czegoś dowiedzieć, a nawet wiedząc sporo, zawsze
można być zaskoczonym

jasna sprawa.. jak mi przyjdą do głowy jakieś pytania, to wrzucę,
tymczasem jeszcze raz
dzięki 
p.s. teraz (przez jakiś czas) mnie nie bd na forum − wakacje w końcu

− zatem
wszystkim życzę udanego wypoczynku ( nie tylko od forum

, a raczej nie od forum

)
16 lip 18:33
V.Abel: informatycy: pytanie! niestety aż tak się nie orientuję jeszcze w tej dziedzinie, aby wiedzieć
co oznacza 502 bad gateway i jakieś tam n. 07 ..etc // pomocy!
16 lip 19:53
16 lip 20:16
16 lip 20:17
Dominik: Trivial
16 lip 20:17
Trivial:
16 lip 20:19