łatwe
Piotrek: 3x*2x+1 −16*3x=2x+4−22x+1
wychodzi mi sprzecznosc cos zle robie, powinno byc x=3
12 lip 13:40
Piotrek: | | 10x | |
52x−2+ |
| =5x+3+125*2x |
| | 25 | |
12 lip 13:42
ZKS:
Zaprezentuj swoje przekształcenia.
12 lip 13:42
Piotrek: 3x*2x+1−24*3x=24*2x−2*22x
po lewej wylaczam 3x po prawej 2x
3x(2x+1−24)=2x(24−22)
i tu juz widac ze dla x=3 lewa strona =0 a prawa iles tam
12 lip 13:46
Piotr: Żle to robisz
12 lip 13:49
Piotrek: dlatego pytam co tu jest nie tak
12 lip 13:49
ZKS:
Przecież 22x + 1 ≠ 2x * 22 tak wynika z wymnożenia u Ciebie nawiasu po prawej stronie.
12 lip 13:50
Piotr: Zaraz Zrobię moment
12 lip 13:50
ZKS:
3x * 2x+1 − 16 * 3x = 2x + 4 − 22x + 1
3x(2x + 1 − 16) − 2x(16 − 2{x + 1}) = 0
3x(2x + 1 − 16) + 2x(2x + 1 − 16) = 0
(2x + 1 − 16)(3x + 2x) = 0
2x + 1 − 16 = 0 ∨ 3x + 2x = 0 ⇒ sprzeczność
2x + 1 = 24
x + 1 = 4
x = 3.
12 lip 13:56
Piotrek: a juz sie tak zdenerwowalem ze takie proste a nie umiem

dziekuje ZKS
12 lip 14:02
ZKS:
Teraz sobie zrób ten drugi przykład.
12 lip 14:04