2.13 pazdro równanie
Magda: √x+6+2√x+5+√x−1−√x+5=4
12 lip 11:25
ICSP: coś chyba źle przepisałaś
12 lip 12:05
Magda: zadanie 2.13 przykład c ze zbioru Pazdro kl 3. Zadanie jest przepisane dobrze, być może błąd w
druku bo wszystkie inne zrobiłam z tego zadania ale z tym miałam problem bo drugi człon sumy
nie redukuje się ładnie do wzoru skróconego mnożenia
12 lip 12:09
Magda: zadanie 2.13 przykład c ze zbioru Pazdro kl 3. Zadanie jest przepisane dobrze, być może błąd w
druku bo wszystkie inne zrobiłam z tego zadania ale z tym miałam problem bo drugi człon sumy
nie redukuje się ładnie do wzoru skróconego mnożenia
12 lip 12:09
Magda: zadanie 2.13 przykład c ze zbioru Pazdro kl 3. Zadanie jest przepisane dobrze, być może błąd w
druku bo wszystkie inne zrobiłam z tego zadania ale z tym miałam problem bo drugi człon sumy
nie redukuje się ładnie do wzoru skróconego mnożenia
12 lip 12:10
ICSP: właśnie problem jest z tym drugim pierwiastkiem. Zapewne błąd w treści.
12 lip 12:10
ZKS:
x + 6 + 2
√x + 5 = (
√x + 5)
2 + 2 *
√x + 5 * 1 + 1
2 = (
√x + 5 + 1)
2
x − 1 −
√x + 5 = (
√x + 5)
2 −
√x + 5 − 6
Dla ułatwienia zapisu niech
√x + 5 = t ≥ 0
|t + 1| +
√t2 − t − 6 = 4
√t2 − t − 6 = 4 − |t + 1| /
2 (|t + 1| ≤ 4 ⇒ −5 ≤ t ≤ 3 ∧ t ≥ 0 ⇒ t ∊ [0 ; 3])
t
2 − t − 6 = 16 − 8|t + 1| + t
2 + 2t + 1
8|t + 1| = 3t + 23
dla t ≥ −1
8t + 8 = 3t + 23
5t = 15
t = 3
dla t < −1
−8t − 8 = 3t + 23
−11t = 31
√x + 5 = 3
x + 5 = 9
x = 4
12 lip 12:20
ZKS:
Ech nawet nie trzeba było brać warunku dla t < −1 ponieważ wcześniej ustalone było
że t ∊ [0 ; 3].
12 lip 12:22
Magda: tak też jest w odpowiedziach zks dziękuję
12 lip 12:31
ZKS:
Zauważ że
8|t + 1| = 3t + 23
można było rozpatrywać od razu tylko dla t ≥ −1 ponieważ założone było że t ∊ [0 ; 3] czyli
8(t + 1) = 3t + 23.
12 lip 12:34