Chciałem spytać czy dobrze rozwiązałem zadanie:
kamczatka: Chciałem spytać czy dobrze rozwiązałem zadanie:
W pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste( pozostałe drzewa to drzewa liściaste). W następnym
miesiącu zostanie wyciętych 20% drzew iglastych, ale w wyniku nasadzeń lista drzew
liściastych wzrośnie o 5%.
b) Liczba których drzew i o ile procent będzie mniejsza po planowanych zmianach?
Moje rozwiązanie:
r − ilość obecnych drzew
0,4r*1,05=0,42r 42% drzewa liściaste
0,6r*0,2=0,12r
0,6r−0,12r=0,48r = 48% drzewa iglaste
42−x
48−100
x=87,5%
100−87,5=12,5%
Odp:Liściastych będzie o 12,5% mniej od iglastych.
12 lip 09:34
PW: Źle. Piszesz: 42% drzewa liściaste, 48% drzewa iglaste. 42+48=90
Masz policzyć, jaki procent nowego stanu drzew (po wycince i nasadzeniach) stanowią
liściaste i iglaste.
12 lip 09:56
kamczatka: to jak to zrobić ? bo wynik mi wyszedł taki jak w odpowiedziach.
12 lip 10:05
Aga1.: 0,6r− liczba drzew iglastych na początku miesiąca
0,6r−0,2*0,6r=... liczba drzew iglastych po wycince
0,4r liczba drzew iglastych na początku miesiąca
0,4r+0,05*0,4r=... liczba drzew liściastych po nasadzeniu.
Dokończ.
12 lip 13:02
kamczatka: wychodzą takie same wyniki jak mi
0,6r−0,2*0,6=0,48r
0,4r+0,05*0,4r=0,42r
To czemu moje wyniki są złe ?
12 lip 14:42
pigor: ... z warunków zadania :
i=60%d i l=40%d ⇒ i=80%*60%d i l= 105%*40%d ⇔ i= 48%d i l= 42%d , stąd
widać, że drzew l (liściastych) będzie mniej o 6 punktów procentowych niż iglastych (ale
o to się ...

nie pytają), no to dalej
648*100%=
18*100%=
12,5%
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp. liczba drzew liściastych o
12,5% będzie mniejsza po planowanych zmianach . ...
12 lip 15:59