chciałem spytać czy dobrze rozwiązałem te zadanie:
kamczatka: chciałem spytać czy dobrze rozwiązałem te zadanie:
W pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste (pozostałe, to drzewa liściaste). W następnym
miesiącu zostanie wyciętych 20% drzew iglastych, ale w wyniku nasadzeń liczba drzew
liściastych wzrośnie o 5%
Liczba których drzew i o ile procent będzie mniejsza po planowanych zmianach ?
Moje rozwiązanie:
r− ilość obecnych drzew
0,4r*1,05=0,42r = 42% drzew liściastych
0,6r*0,2=0,12r
0,6r−0,12r=0,48r = 48% drzew iglastych
42−x
48−100
x=87,5%
100−87,5=12,5%
Odp:Liściastych będzie o12,5% mniej od iglastych.
12 lip 09:31