macierz odwrotna
Kasiek: Wyznacz macierz odwrotną do macierzy A
A= 1 2 0
0 3 1
1 0 1
11 lip 17:47
Aga1.: Oblicz najpierw wartość wyznacznika IAI macierzy A.Utwórz macierz minorów [M
ik] macierzy A,
następnie utwórz macierz dopełnień algebraicznych [A
*ik], transponując ostatnią macierz
otrzymasz macierz dołączoną A
D macierzy A
Szukana macierz odwrotna A
−1 wyraża się wzorem
11 lip 19:54
AS:
1. Obliczyć wyznacznik: 1 2 0
W = 0 3 1 = 5
1 0 1
2. Utworzyć transpozycję
1 0 1
2 3 0
0 1 1
3. Utworzyć macierz dopełnień
a b c
1/5 d e f
g h i
a = (−1)1+1* | 3 0 | = 3 , b = (−1)1+2 *|2 0 | = −2
|1 1 | | 0 1 |
c = (−1)1+3*| 2 3 | = 2 d = (−1)2+1*| 0 1 | = 1
| 0 1 | | 1 1 |
itd
Szukana macierz odwrotna
|3 −2 2 |
1/5 |1 1 −1|
|−3 2 3 |
11 lip 19:56
5-latek: To jak chce student/ka rozwiazywac rownania macierzowe metoda macierzy odwrotnej jak tak
prostej macierzy odwrotnej nie potrafi policzyc?
11 lip 20:48