h
fx:

Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania px
2 + px + 0,5 = 0 a następnie przedstaw na wykresie
zależność między wartością p a liczbą rozwiązań równania.
Δ < 0 − brak rozwiązań ∊ ℛ
p
2 − 2p < 0 ⇔ p∊(0; 2)
Δ = 0 − jedno rozwiązanie:
p
2 − 2p = 0 ⇔ p = 0 ∨ p = 2 gdy p = 0 otrzymujemy sprzeczność 0,5 = 0 więc x = 0 ∉ rozwiązań.
D > 0 − dwa rozwiązania:
p
2 − 2p > 0 ⇔ p ∊(−
∞;0) ∪ (2; +
∞)
| | ⎧ | p∊[0; 2): 0 | |
| Funkcja s(p) = | ⎨ | p = 2: 1 |
|
| | ⎩ | p ∊(−∞;0) ∪ (2; +∞): 2 | |
Dobrze narysowałem?
11 lip 16:10
wredulus_pospolitus:
dobrze
11 lip 16:16
Mila:
W takim zadaniu najpierw rozważasz przypadek :
1)p=0 ⇔....
2)p≠0 i masz równanie kwadratowe, przeprowadzasz dyskusję.
11 lip 16:45
fx: Zapamiętam, dziękuję za wskazówkę

.
11 lip 17:15
Mila:

uporządkowanie ułatwia życie.
11 lip 17:42
fx: Wiem coś o tym − a w zasadzie o tym jak szkodliwe jest nieuporządkowanie wiadomości

.
11 lip 18:03