matematykaszkolna.pl
Sprawdzeniu wyniku Piotr: Punkty A=(2,0) i B=(4,2) leżą na okręgu o równaniu (x−1)2+(y−3)=10. Wyznacz na tym okręgu taki punkt C, aby trójkąt ABC był trójkątem równoramiennym o podstawie AB. Wyszło mi taka odpowiedź( nie jestem do niej pewny ,bo nie mam rozwiązania): C=(1−5 ; 3+5) lub C=(1+5 ; 3−5) W skrócie to zrobilem to tak: IACI=ICBI wyszlo mi z tego, że yc=4−xc Wstawilem to do rownania okregu i otrzymalem rownanie kwadratowe: x2−2xc−4=0
11 lip 11:37
ZKS: Tutaj masz chyba błąd yc = 8 − xc. Teraz policz.
11 lip 11:58
pigor: ..., no to zobaczę np. tak : AB=[2,2]= 2[1,1] i S=(1,3) ⇒ 1(x−1)+1(y−3)= 0 ⇔ x+y−4=0 − równanie symetralnej boku AB (prostej zawierającej wysokość szukanego ΔABC), więc z układu równań tej prostej i danego okręgu : y=4−x i (x−1)2+(1−x)2=10 ⇒ 2(x−1)2= 10 ⇔ |x−1|=5x= ±5+1 i y=4−x , a więc ... emotka wyniki mamy takie same . ... emotka
11 lip 12:13
ZKS: Zgadza się zrobiłem błąd rachunkowy więc wygląda na emotka. emotka
11 lip 12:21
Piotr: Ok, emotka. pigor Ty to napisales w kilka linijek a mi prawie dwie strony A4. Normalnie jestem w szoku . No ale u Ciebie to normalne emotka Dziękuję Wam za sprawdzenie emotka
11 lip 13:44
Piotr: pigor mógłbyś mi wyjaśnić skąd się to wzięło 1(x−1)+1(y−3)= 0? To jest cos zwiazane z postacia ogolna rownania, ale nie do konca rozumiem. Dalszy przebieg rozwiazania rozumiem jak cos
11 lip 14:06
pigor: ..., no właśnie , bo w szkole porobiono jakieś debilne podstawy programowe, które nijak się mają do rozsądku − delikatnie mówiąc, a wy stajecie się niewolnikami nauczycieli − matematycznych sadys−tów(−tek), a więc radzę jak najmniej stosować równania prostej w postaci kierunkowej (jak i w ostateczności "delty" w rozwiązywaniu równań kwadratowych) i na twoją prośbę napiszę tak : szukasz prostej p: Ax+By+C=0 i [A,B] − wektor ⊥ do niej, a punkt P=(xo,yo)∊ p ⇒ ⇒ Axo+Byo+C=0 i Ax+By+C=0 ⇒ C= −Axo−Byo i Ax+By−Axo+Byo=0 ⇒ ⇒ A(x−xo)+B(y−yo)=0 − równanie tej prostej przez 1 punkt w postaci ogólnej −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− właśnie u ciebie A=1, B=1 składowe AB=[1,1] || 2[1,1] ⊥ CD i S=(xo,yo)=(1,3). ... emotka
11 lip 15:34
pigor: ...i ... emotka zobacz jak łatwo − przez analogię − masz piękne : A(x−xo)+B(y−yo)+C(z−zo)= 0 − równanie. czego też przez 1 punkt (na I −szym roku polibudy jak znalazł) ; pozdrawiam , ... emotka
11 lip 15:45
Piotr: Okej, dziękuję emotka
11 lip 16:44
pigor: ..., a dlaczego radzę "zapomnieć" w klasie maturalnej postać kierunkową y=ax+b, ano np. dlatego, że jeśli szukasz p: y= ax+b i wiesz, że P=(xo,yo)∊ p ⇒ yo= axo+b i y= ax+b ⇒ ⇒ b= yo−axo i y=ax+yo−axoy−yo= a(x−xo)równanie prostej przez 1 punkt ale jeśli ponadto drugi punkt P1=(x1,y1)∊ p ⇒
 y1−yo y1−yo 
⇒ a=tgα=

i y−yo=

(x−xo) ⇒
 x1−xo x1−xo 
 x−xo y−yo 

=

równanie prostej przez 2 punkty, gdzie
 x1−xo y1−yo 
u=[x1−x0,y1−yo]= [ux,uy]= PP1 − wektor kierunkowy prostej p, czyli
x−xo y−yo 

=

= t , gdzie t∊R , skąd
ux uy 
x−xo y−yo 

=

równanie prostej w postaci kanonicznej , zaś
ux uy 
x=xo+uxt, y=yo+uytrównanie prostej w postaci parametrycznej i tyle w 2D, bo równania w przestrzeni 3D to dalej prosto ...
11 lip 18:12
Piotr: Dzięki pigor za pomoc emotka
11 lip 20:24
ff: Święte słowa pigora emotka
11 lip 20:26
ff: https://matematykaszkolna.pl/strona/3917.html zad5/ czekam na dowód podany przez Piotra emotka
11 lip 20:53
ff: zad. 12 też ...........
11 lip 20:54