Sprawdzeniu wyniku
Piotr: Punkty A=(2,0) i B=(4,2) leżą na okręgu o równaniu (x−1)2+(y−3)=10. Wyznacz na tym okręgu
taki punkt C, aby trójkąt ABC był trójkątem równoramiennym o podstawie AB.
Wyszło mi taka odpowiedź( nie jestem do niej pewny ,bo nie mam rozwiązania):
C=(1−√5 ; 3+√5)
lub
C=(1+√5 ; 3−√5)
W skrócie to zrobilem to tak:
IACI=ICBI
wyszlo mi z tego, że yc=4−xc
Wstawilem to do rownania okregu i otrzymalem rownanie kwadratowe:
x2−2xc−4=0
11 lip 11:37
ZKS:
Tutaj masz chyba błąd yc = 8 − xc. Teraz policz.
11 lip 11:58
pigor: ..., no to zobaczę np. tak :
AB
→=[2,2]= 2[1,1] i S=(1,3) ⇒ 1(x−1)+1(y−3)= 0 ⇔
x+y−4=0 − równanie symetralnej
boku AB (prostej zawierającej wysokość szukanego ΔABC), więc z układu równań tej
prostej i danego okręgu :
y=4−x i (x−1)
2+(1−x)
2=10 ⇒ 2(x−1)
2= 10 ⇔ |x−1|=
√5 ⇔
x= ±√5+1 i y=4−x ,
a więc ...

wyniki mamy takie same . ...
11 lip 12:13
ZKS:
Zgadza się zrobiłem błąd rachunkowy więc wygląda na

.
11 lip 12:21
Piotr: Ok,

.
pigor Ty to napisales w kilka linijek a mi prawie dwie strony A4. Normalnie jestem
w szoku

. No ale u Ciebie to normalne

Dziękuję Wam za sprawdzenie
11 lip 13:44
Piotr: pigor mógłbyś mi wyjaśnić skąd się to wzięło 1(x−1)+1(y−3)= 0? To jest cos zwiazane z
postacia ogolna rownania, ale nie do konca rozumiem. Dalszy przebieg rozwiazania rozumiem jak
cos
11 lip 14:06
pigor: ..., no właśnie , bo w szkole porobiono jakieś debilne podstawy programowe,
które nijak się mają do rozsądku − delikatnie mówiąc, a wy stajecie się niewolnikami
nauczycieli − matematycznych sadys−tów(−tek), a więc radzę
jak najmniej stosować równania prostej w postaci kierunkowej (jak i w ostateczności
"delty" w rozwiązywaniu równań kwadratowych) i na twoją prośbę napiszę tak :
szukasz prostej p:
Ax+By+C=0 i [A,B] − wektor ⊥ do niej, a punkt
P=(xo,yo)∊ p ⇒
⇒ Ax
o+By
o+C=0 i Ax+By+C=0 ⇒ C= −Ax
o−By
o i Ax+By−Ax
o+By
o=0 ⇒
⇒
A(x−xo)+B(y−yo)=0 − równanie tej prostej przez 1 punkt w postaci ogólnej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
właśnie u ciebie A=1, B=1 składowe AB
→=[1,1] || 2[1,1] ⊥ CD i S=(x
o,y
o)=(1,3). ...
11 lip 15:34
pigor: ...i ...

zobacz jak łatwo − przez analogię − masz piękne :
A(x−xo)+B(y−yo)+C(z−zo)= 0 − równanie. czego

też przez 1 punkt
(na I −szym roku polibudy jak znalazł) ; pozdrawiam , ...
11 lip 15:45
Piotr: Okej, dziękuję
11 lip 16:44
pigor: ..., a dlaczego radzę "zapomnieć" w klasie maturalnej postać kierunkową y=ax+b,
ano np. dlatego, że jeśli
szukasz p:
y= ax+b i wiesz, że P=(x
o,y
o)∊ p ⇒ y
o= ax
o+b i y= ax+b ⇒
⇒ b= y
o−ax
o i y=ax+y
o−ax
o ⇒
y−yo= a(x−xo) −
równanie prostej przez 1 punkt
ale jeśli ponadto drugi punkt P
1=(x
1,y
1)∊ p ⇒
| | y1−yo | | y1−yo | |
⇒ a=tgα= |
| i y−yo= |
| (x−xo) ⇒ |
| | x1−xo | | x1−xo | |
| | x−xo | | y−yo | |
⇒ |
| = |
| − równanie prostej przez 2 punkty, gdzie |
| | x1−xo | | y1−yo | |
u
→=[x
1−x
0,y
1−y
o]= [u
x,u
y]= PP
1→ − wektor kierunkowy prostej p, czyli
| x−xo | | y−yo | |
| = |
| = t , gdzie t∊R , skąd |
| ux | | uy | |
| x−xo | | y−yo | |
| = |
| − równanie prostej w postaci kanonicznej , zaś |
| ux | | uy | |
x=xo+uxt, y=yo+uyt −
równanie prostej w postaci parametrycznej i tyle w 2D,
bo równania w przestrzeni 3D to dalej prosto ...
11 lip 18:12
Piotr: Dzięki
pigor za pomoc
11 lip 20:24
ff:
Święte słowa
pigora
11 lip 20:26
11 lip 20:53
ff:
zad. 12 też ...........
11 lip 20:54