Zbadaj zbieżność podanych szeregów
Ktuś: Pomóżcie bo nie ogarniam tego
Zbadaj zbieżność szeregów
a) ∞
∑ n+1/n!
n=1
b) ∞
∑ n3 / 2n
n=1
11 lip 11:23
PW: Kryterium d'Alemberta
| an+1 | | n+2 | | n+1 | | n+2 | | n! | | n+2 | |
| = |
| : |
| = |
| • |
| = |
| <1 |
| an | | (n+1)! | | n! | | (n+1)! | | n+1 | | (n+1)2 | |
11 lip 12:45
Ktuś: a dlaczego jak jest n+2 * n! wychodzi dalej n+2 rozumiem ze silnia się skraca ale czemu n
także..
11 lip 13:07
Aga1.: | n+2 | | n! | | n+2 | | n! | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| (n+1)! | | n+1 | | n!*(n+1) | | n+1 | |
11 lip 13:14
Ktuś: a to drugie? :C
11 lip 13:21
colo: Analogicznie do pierwszego.
12 lip 00:08