Prosze
Bartek: Moze bezendu, Dominik albo ktoś powie mi co zrobić żeby pójść na dobre studia ?
Jak sie uczyć ? Proszę o rady

mam np z mat 4 fiz 5 inf 5 ale uważam ze to mało i w drugiej
klasie sobie nie poradzę . Co zrobić żeby być dobrym? Ja juz nie wiem po co sie juz uczę ...
Nie wiem na jakie studia pójść po liceum

.
Czy ktoś mi pomoże sie czym zainteresować co równocześnie zagwarantuje mi prace?
Na programowanie jestem chyba za głupi Ale Nie wiem nie uczyłem sie nigdy...
11 lip 00:00
fx: Studia na pewno nie są gwarancją dobrze płatnej pracy. Ba, żadnej pracy. Jednakże, mogą się
tylko przydać. Obecnie konkurencja wśród inżynierów rośnie a to oznacza, że pracodawcy
zaczynają patrzeć już nie tylko na papier ale również na rzeczywiste umiejętności. Sugeruję
wybrać studia, których profil Ciebie interesuje. Wówczas masz dużą szanse na sukces.
Oceny w szkole się nie liczą w kontekście rekrutacji na studia. Liczy się wynik matury a on
dość często odbiega od szkolnych ocen. Ja miałem z fizyki przez całą szkołę średnią 5 i co?
Poszedłem na studia i okazało się, że kompletnie nie znałem fizyki

.
Programowanie wbrew temu co wielu ludzi głosi to nie jest czarna magia. Szarym klepaczem kodu
może być niemal każdy, nie raz widziałem duże projekty napisane w taki sposób, że nie sposób
było nie wątpić w kwalifikacje programisty...
Nie wiesz po co się uczysz? Przypuszczam, że w celu nauczenia się czegoś i otrzymania w
przyszłości potwierdzenia umiejętności, które jest furtką na studia a zowie się maturą.
Raczej nikt Tobie nie pomoże. Nikt nie powie − ucz się tego, studiuj to − będzie praca. Tak się
nie da. Nie da się ponieważ funkcjonujemy w rzeczywistości wolnorynkowej, gdzie rynek pracy
jest bardzo dynamiczny.
Musisz przemyśleć co chcesz robić w życiu, pamiętaj. Jedyne co na pewno mogę powiedzieć −
wybierz polibudę − inżynierowie zawsze są potrzebni.
11 lip 00:33
feniks: kup sobie jeżeli uczysz sie do matury zbiór zadań pana Andzeja Kiełbasy cz 1 i 2
rozszerzone.Teorie do matmy znajdziesz wg mnie w najlepszych podręcznikach jakie obecnie są na
rynku−oficyna edukacyjna bodajże Elzbieta Świda i Marcin Kruczab. Po kiełbasie 1 i 2 masz 80+
procent o ile sumiennie przerobisz kazde zadanko.
Z fizyki
wariant łatwiejszy
a)z PWNu sa podreczniki pana Kozielskiego mozesz zakupic i zbiór prostych zadan z fizyki Chyla
rób. Opcja ma zalety bo dobrze mate zdasz i nie zabraknie czasu na przerobienie oby czesci
kiełbasy( a tych naprawdę jest dużo....)
trudniejszy b) kup zbiory zamkoru i rob z nich zadania uczac sie z ich podrecznikow
trudne w realizacji czasowo duuużo zadań i z matematyki i z fizyki zastanów się gdzie składasz
papier jaki jest u nich przelicznik i ile mniej więcej Ci potrzeba i czy to naprawdę dobra
opcja dla Ciebie.
Programowanie jest fajne i da sie tego nauczyć dużo kombinowania, głownie praktyka Cie czegoś
nauczy jak będziesz rozwiązywać przykładowe zadania z książki. Polecam do C K.N King
nowoczesne programowanie z Helionu lub książki S.Prata do C/C++ na start dostępne na helion.pl
Kup sobie najlepiej jedna z tych ksiazek przerob 600 stron przez wakacje i zobacz czy idze Ci
rozwiazywanie zadan, jesli tak to skladasz papiery na infe i tyle.
11 lip 00:33
fx: Moim zdaniem jeśli nie czujesz dobrze programowania to szkoda czasu na maturę z informatyki. Na
większości uczelni informatyka jest traktowana tak samo jak fizyka a jeśli nie zmarnowałeś
czasu w liceum to fizykę zdasz dużo mniejszym wysiłkiem niż informatyke.
11 lip 00:51
Bartek: Hmm chce sie dostać na AGH .
11 lip 16:32
Mila:
Ucz się solidnie matematyki i fizyki.
11 lip 16:51
Bartek: o diamentowej lidze AGH
Co o tym sądzicie ?
Czyli co ? Wystarczy pójść do prywatnego lo uczyć sie tylko np matematyki
Na stronie jest dokładnie napisane co musisz umieć
Zdać to i dostajesz gwarancje przyjęcia do Agh.
11 lip 16:56
Mila:
Uczęszczać do państwowego LO.
Jeśli myślisz o diamentowym indeksie, to korzystaj z Koła Matematycznego(vel zajęć
fakultatywnych)
Zadania są nietypowe, a takie rozwiązuje się na zajęciach KM.
Przejrzyj zadania z poprzednich lat.
11 lip 17:02
use: a na co chcialbys sie dostac na agh
11 lip 17:03
use: bo zalezy na co sie wybierasz jezeli na jakis mocno oblegany kierunek to progi puntowe są nawet
900+ pkt
a za 100% z matury z fizyki albo matematyki albo chemi masz 800 pkt plus z jezyka angielskiego
za 100% dostaniesz 200pkt ( w przypadku jezyka za poziom podst jest 1%=1pkt a za rozszerzenie
1%=2pkt)
maksymalnie mozesz dostac 1000pkt przy rekrutacji za przedmiot scisly plus język wiec 900+
puntow to naprawde nie jest łatwo zdobyć.
Ogarnij sobie moze na co chcialbys sie dostac, a mniej wiecej bedziesz wiedzial ile bedziesz
potrzebowal z tej matury ( chociaz wiadomo progi punktowe zalezą od ilosci kandydatow jednak
akurat na agh są dosc miarodajne zresztą sam sprawdz

^^
apropo jeszcze tego Diamentowego indeksu AGH to mysle ze jezeli nie jestes w stanie napisac
matury rozszerzonej na 100% to nie ma sie co porywac z motyką na slonce bo jak juz ktos
wczesniej wspomnial zadania sa nietypowe i wymagają wiedzy nieco wiekszej niz na mature,
wkoncu to jest olimpiada wiec nie dadzą zadania typu 2+2=?
11 lip 17:12
bezendu: robić dużo zadań i jeszcze raz zadania

a to, że masz 4 i 5 o niczym nie świadczy i raczej
nikogo nie interesuje, liczy się wynik na maturze. A co do studiowania to idzie się studiować
to co się lubi
11 lip 17:29
Bartek: Ok dzięki

'
W szafce siostry zostawiły mi takie książki :
Andrzej kiełbasa poziom podstawowy i rozszerzony 1 i 2 cz.
"Matemtyka z matematyki od roku 2010 "podstawa. Alicji Cewe
Testy maturalne Matematyka poziom podstawowy wydaw. Aksjomat
Idę sie uczyć .
Jeśli ktoś ma jakieś rady to bardzo proszę .
11 lip 19:01
use: Jedyne co moge ci doradzic to to zebys sie nie poddawal bo zapewne czasami bedziesz
sfrustrowany tym ze np czegoś nie będziesz rozumieć, zrób sobie wtedy chwile przerwy albo
przejdz do czegoś innego a za kilka dni spróbuj wrócic do problemu czy tez zadania ktorego nie
rozumiesz ( bo nieraz moze byc tak ze nie bedziesz wiedzial jak rozwiązac zadanie a wtedy ktos
ci go rozwiąze i moze byc tak, ze patrząc na rozwiązanie nadal nie bedziesz tego rozumial ,
musisz brac to pod uwage, ze tak czasami jest ale nie ma sie co zalamywac ^^

Malymi krokami stary a napiszesz mature na 100% tylko pamietaj, żeby przejść 1000 mil trzeba
zrobić pierwszy krok ^^ wiec do dzieła >^^<
11 lip 19:09
fx: Masz farta kolego − masz wszystko czego do szczęścia Tobie potrzeba

.
11 lip 19:10
Bartek: Idealny dzień żeby zacząć sie uczyć matematyki
11 lip 19:14
use: polecam również rozwiązywać zadania przy dobrej muzyce− ja to praktykowałem i powiem szczerze
ze jest to o wiele przyjemniejsze od takiego czerstwego siedzenia w ciszy i rozwiązywania
zadań ^^
Ale to juz zależy od człowiek , co kto lubi
11 lip 19:16
Bartek: Ja tez wole przy muzyce
11 lip 19:42
Dominik: smialo moge ci polecic to, o czym pisal feniks w poscie z godziny 00:33. podal naprawde dobre
zbiory zadan. jedynie nie moge sie zgodzic co do ksiazek o programowaniu. jesli idziesz na
studia to w zasadzie wystarczy wikibooks i umiejetnosc korzystania z google, no i trzaskanie
zadanek ze spoja. jak marzy ci sie OI to pewnie trzeba poprzegladac zadania z zeszlych edycji.
jako ze idziesz dopiero do drugiej klasy to kielbase zostaw na pozniej, na razie kup zbior
zadan (koniecznie poziom rozsz!) od pani swidab i pana kurczab. zdecydowanie najlepsze zbiory
zadan.
a gdy bedziesz juz powtarzal do matury to kielbasa i arkusze maturalne od pazdro (takie
niebieskie). choc moze sie wszystko zmienic, bo ty idziesz nowym programem, ale
na pewno
wszystkie pozycje od oficyny edukacyjnej trzymaja wysoki poziom. na twoim miejscu bym sie nie
martwil tylko wzial za solidna nauke i probowal uderzac na OM.
12 lip 02:03
Dominik: no i oczywiscie forum! niestety zbiory zadan nie sa wolne od bledow. o ile pozycje od oficyny
edukacyjnej sa niemal doskonale to taka kielbasa jest pelna bledow, ale naprawde warto ja
przerobic, bo dzieki niej mozna sie zetknac dokladnie ze wszystkimi typami zadan maturalnych
(w koncu to zadania ze starych matur). jak masz jakies watpliwosci to od razu uderzaj na
forum!
12 lip 02:05
Iqw: Dobrze . Czyli narazie nie rozwiązywaćc kiełbasy , bo nie dam rady ?(jestem teraz w algebrze )
Czy rozwiazujac takie ćwiczenia robić każdy przykład który jest tam podany?
Czy dobrym pomysłem jest powtarzanie zeszłego roku ? (Chodzę do 1kl)
12 lip 10:41
use: wiesz co moim zdaniem to nie jest to do konca tak istotne co ty bedziesz rozwiązywal znaczy
jaki zbior czy kielbase czy aksjomat czy jakis inny zbior zadan, wazne zeby prezentowal jakis
poziom (ale oczywiscie jezeli nie czujesz sie jeszcze mocno w tych trudnych zadaniach to
rozwiązuj te prostsze) najwazniejsze wg mnie jest to, abys kazde zadanie w pelni rozumial,
jezeli tak bedzie to mozesz nawet tej kielbasy nie przerobic i tez dobrze zdasz mature ( ja
np nie przerobilem kielbasy a mature zdalem na 86% roz, przy czym po prostu nie wiem dlaczego
moze ze stresu

popelnilem bledy rachunkowe przez co stracilem punkty ale to juz nieiostotne
bo dostalem sie tam gdzie chcialem wiec jest gites ^^

.
Swoją drogą jeżeli chcesz coś w miare prostego ale nieco ponad poziom podstawowy to polecam
zbior Operon 2012 nie jest to jeszcze moze rozszerzenie ( chociaz niby z zalozenia jest to
poziom rozszerzony) ale jest nieco ponad podstawe,przynajmniej ja przerobilem caly i nie
zaluje,
12 lip 11:00
Dominik: a ja z kolei operon odradzam. w wiekszosci przypadkow, gdy w tresci polecenia wrzuconego na
forum byl blad pytalem sie czy to operon... i mialem racje. fatalne zbiory zadan. moi koledzy
rowniez dali sie na nich nabrac i odradzaja.
kielbase mozesz robic, ale to jest fajna forma powtorki do matury. najpierw powinienes
przerobic normalnie program i do tego polecam zbiory zadan pani swidab i pana kurczab. z
kielbasa dalbys sobie rade, bo sa tam wlasciwie latwiejsze zadania niz w zbiorze od oficyny
edukacyjnej, ale znowu, jak juz mowilem, warto to potraktowac jako powtorke do matury.
12 lip 11:06
use: @dominik zadan w operonie z roku 2012 z błedem z tego co pamietam bylo kilka ale nie podnos
tego do rangi ze caly zbior jest do dupy , bo tak jak mowie zadania nie sa tam trudne dlatego
na początek caliem fajny i przyjemny zbior a zadan z bledem tak jak mowie bylo moze z 4 albo 5
, zreszta w kazdej ksiazce są jakies bledy wiec...o czym rozmawiamy
12 lip 11:17
use: zresztą już to mowilem i tego sie trzymam nie wazny jest zbior wazne jest ZROZUMIENIE bo jak
zrozumiesz to do matury wystarczą ci te zadania co są na koncu tematu w normalnym podreczniu
do liceum oczywiscie z poziomu rozszerzonego .
Ja w szole mialem podrecznik Henrya Pawlowskiego poziom rozszerzony i mysle ze jakby ktos
sumiennie rozwiązal wszystkie zadania z tej ksiazki to nie potrzebuje zadnych zbiorów bo
poziom tego podrecznika jest caliem niezly i niektore zadania z * mają naprawde wg mnie dosc
wysoki poziom
12 lip 11:21