Pytanie
Piotr: Wykaż, ze √3 jest liczba niewymierną.
Pierwszy sposób:
x2−3=0
Z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach:
p∊{−1,1,−3,3}
Żadna z tych liczb nie równa się √3
WnioseK: √3 jest liczba niewymierną
Do tego zadania znalazlem tez inny sposob a mianowicie taki, ze :
Zakładamy, że liczba x = √3 jest wymierna, tzn że da się ją zapisać w postaci ułamka
NIESKRACALNEGO x = p/q (p i q nie maja wspolnych dzielnikow)
I tu mam pytanie: Dlaczego tu jest przyjete, ze zapisujemy w postaci ulamka
nieskracalnego?
Dalszy przebieg tego rozwiazania drugiego rozumiem.
10 lip 23:19
Basia: bo to upraszcza dowód, a każdy ułamek skracalny da się skrócić i już jest nieskracalny
dlatego to założenie jest całkowicie uprawnione
10 lip 23:23
Piotr: A okej, Dziękuję
10 lip 23:26