matematykaszkolna.pl
? Patryk: Znacie jakieś tytuły książek do fizyki w których są omawiane podstawy fizyki na początku studiów ?
10 lip 20:12
ZKS: Zobacz sobie na Halliday David, Resnick Robert − Podstawy fizyki.
10 lip 21:15
Patryk: ok.dzięki a może coś jeszcze ?
10 lip 21:16
ZKS: Samo to Ci powinno wystarczyć jeżeli chcesz podstawy na razie mieć. emotka
10 lip 21:19
ZKS: Pamiętam że ja jeszcze korzystałem z Fizyka Dla Inżynierów AGH. emotka
10 lip 21:21
Trivial: Jay Orear: "Całki w pamięci". emotka (prawdziwy tytuł: "fizyka")
10 lip 21:23
ZKS: Skorko Marta Fizyka czy coś takiego też sobie zobacz.
10 lip 21:24
ZKS: Orear to taki trochę pro było dla mnie na początku.
10 lip 21:25
Trivial: Orear jest duuużo krótszy niż pięć tomów Resnicka, a mimo tego czasem nawet bardziej dokładny.
10 lip 21:27
ZKS: No chyba ma 2 tomy a Resnick 5 czy więcej. emotka
10 lip 21:29
Patryk: wg mnie zawsze dobrze mieć kilka książek do tego samego i porównywać te same działy,jeżeli czegoś nie rozumie z jednej książki może w innej jest to inaczej obniesione,
10 lip 21:31
Patryk: pobrałem wersje Resnicka z 5 tomami
10 lip 21:32
ZKS: Ciiiii raczej kupiłeś.
10 lip 21:33
Patryk: teraz zamierzam ,,kupic'' resztę
10 lip 21:36
feniks: Orear'a mam lepszy od resnicka moim zdaniem Krócej się czyta i jest bardziej konkretny. Poza tym jeszcze korzystałem z tego, ma poza teorią zbiór zadań w środku. http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4045/podstawy-fizyki-dla-kandydatow-na-wyzsze-uczelnie-i-studentow.html Trudniejsze od Oreara i Resnicka.
11 lip 00:49
fx: Jeśli Resnick to moim zdaniem tylko wydanie dwu tomowe. Pięciotomowe to do matury Ci się przydać może ewentualnie. Orear zdecydowanie najlepszy podręcznik dla studenta pierwszego roku fizyki ale dla studenta innych kierunków, gdzie fizyka nie jest osią studiów − może być nieco zbyt zwarty. Ja sobie najbardziej cenie Orear + Mechanika Kittela.
11 lip 00:55
Patryk: w moim przypadku wypadałoby nadrobić to czego nie nauczyłem się z fizyki w technikum. myślę ,że znajdę tą książkę Oreara na allegro. Resnick z moimi brakami z fizyki wydaje się nawet zrozumiale napisany.
11 lip 12:25
fx: Jeśli chcesz nadrobić zaległości ze szkoły średniej to mam inną propozycję. Fizyka dla kandydatów na wyższe uczenie Blinowskiego. Książkę w antykwariacie można kupić za 10 złotych a obejmuje szereg zagadnień, których w szkole średniej już nie uświadczysz. Podręcznik napisany jest jasnym językiem, matematyka zredukowana do potrzebnego minimum. Bardzo dobry podręcznik, kŧóry idealnie nadaje się aby nauczyć się podstaw fizyki.
11 lip 12:39
Patryk: tez zobacze
11 lip 12:45
Patryk: a ten Orear to pierwszy tom ma 352 strony ?
12 lip 15:26
fx: Wydanie, które ja posiadam − tak.
12 lip 17:03
Patryk: Fizyka dla kandydatów na wyższe uczenie Blinowskiego− to wydanie ma z 600 stron ?
15 sie 14:36
asdf: Kup sobie Halliday David, Resnick Robert − Podstawy fizyki i nie przejmuj się niczym pdfy są słabej jakości, książke duużo lepiej sie czyta...Pamietam jak miesiac przed egzaminem wypozyczylem − pomogło i zdałem
15 sie 14:49
Patryk: szkoda ,ze 5− tomowe wydanie trochę kosztuje ,pdf−ów tez nie lubię czytać
15 sie 14:52
fx: Ponawiam sugestię − kup wydanie stare, dwutomowe. Kupisz czasem w cenie jednego nowego tomu... Jest mniej obrazków ale jakościowo stare wydanie dwutomowe przebija pięciotomowe. Oczywiście jeśli chcesz się uczyć fizyki, takiej jaką ona jest.
15 sie 15:09
asdf: nie musisz wszystkich tomów kupywac, mozesz isc do biblioteki miejskiej, moze maja tam takie ksiazki, a jak nie to w pazdzierniku w bibliotece uczelnianej będzie na pewno
15 sie 15:12
Patryk: ok
15 sie 15:28