dziedzina funkcji
madz: Badam monotoniczność, ale szczerze powiedziawszy przy dziedzinie funkcji mam problem... Jak ją
wyznaczyć? Szukam na internecie, ale jakoś nie mogę nic konkretnego znaleźć, pomoże ktoś?
10 lip 18:34
use: naturalnie dla
√x x≥0
dla ln
√x √x >0
i naturalnie mianownik musi byc rozny od zera czyli ln
√x≠0
na koncu mozesz pomocniczo narysowac sobie oś i odrzucic wszystko co trzeba odrzucic dla tych
warunkow , pozostale liczby dają dziedzine

Ogólnie przeciez dziedzina to zbior wszystkich liczb dla ktorych funcja jest okreslona czyli po
podstawieniu dostaniemy jakis wynik^^
10 lip 18:50
madz: czyli x należy (0,∞) ?
"ln z czegoś" zawsze musi być większy od zera, tak? dobrze rozumiem?
10 lip 19:00
use: ogolnie ln
√x musi byc rozny od zera bo kiedy ln
√x=0 to dostaniemy ulamek ktory w mianowniku
bedzie mial 0 a wiemy o tym ze dzielenia przez zero nie ma okreslonego.
a kiedy ln
√x=0 oczywiscie gdy x=1 bo dostanie e
0=1∊
czyli z dziedziny na 100% odpada nam liczba 1

poza tym x musi byc wiekszy badz rowny od zera bo wyciagamy z niego pierwiastek

ale
√x musi byc wiekszy od zera bo to jest liczba logarytmowana a ona zawsze musi byc wieksza
od 0
czyli x∊(0;+
∞)\{1}
10 lip 19:18
madz: dzieki wielkie !
10 lip 19:23