Ludność Polski stanowi 6,5% ludności całego świata i 5,35% ludności Europy. Przy
kamczatka: Ludność Polski stanowi 6,5% ludności całego świata i 5,35% ludności Europy. Przyjmując, że kulę
ziemską zamieszkuje 6mld osób oblicz liczbę mieszkańców Europy. Wynik zaokrąglij do setek
tysięcy.
Moje rozwiązanie:
6,5%−x
100%−6 mld
x=0,39 mld − tyle ludzi mieszka w Polsce
5,35%−0,39
100%−x
x=7,2897196 mld tyle ludności jest w Europie czyli ~7280 mln
I moje pytanie czemu mi wychodzi 7320 jak powinno wyjść 728mln ?
10 lip 16:36
10 lip 16:48
kamczatka: procent jakich promili ?
10 lip 17:09
Mila: | 39000 000 | | 39 | |
| = |
| =0,0065 |
| 6 000 000 0000 | | 6 000 | |
10 lip 17:15
10 lip 17:19
kamczatka: a czemu w tym zadaniu trzeba wykorzystac promile? i. czemu inny wynik wychodzi z procentow?
10 lip 17:21
Mila:
Sprawdź treść zadania, czy masz podane procenty , czy promile.
Promil ma inne oznaczenie:
o/oo
10 lip 17:51
kamczatka: faktycznie nie zauwazylem dzieki.
10 lip 17:55
kamczatka: a jak to teraz na proporcje bedzie wygladac?
10 lip 17:58
5-latek: A wiesz dlaczego w zadaniu maja byc promile a nie procenty. Zobacz sam napisales ze x=0,39mld
tyle ludzi mieszka w Polsce
Przeciez 0,39 mld to jest 390min ludzi a tylu przeciez nie mieszka ludzi w Polsce tylko 39
mln.
Po drugie wyliczyles ze w Europie mieszka wiecej ludzi niz na kuli ziemskiej
10 lip 17:58
kamczatka: 6.5 promila to 0,65 procenta?
10 lip 18:02
kamczatka: juz sam nie wiem bo teraz wychodzi ze w polsce mieszka mniej osob niz co wczesniej wyliczylem
10 lip 18:04
kamczatka: to teraz będzie:
6,5%−x
1000%−6 mld
?
10 lip 19:39
5-latek: 6,5 promila to 0,65%
0,65%−−−−−−−xmld
| | 0,65*6 | |
100%−−−−−−−−−6mld to x= |
| =0,039mld = 39000000mln |
| | 100 | |
10 lip 19:42
Mila:
1%=10o/oo
1o/oo=0,1%
Resztę masz u 5−latka
10 lip 20:40
kamczatka: a 100% nie trzeba zmieniac na 1000 promili? bo 6,5% sie zmienia a 100 na 1000 nie?
10 lip 21:20
Mila:
Masz dwa sposoby:
1) zamienić promile na procenty− godz. 19:42
2) ułożyć proporcję
6,5
o/
oo− −−−− x (mld)
1000
o/
oo−−−−−6 (mld)
| | 39 000 000 000 | |
x= |
| =39 000 000 |
| | 1000 | |
10 lip 21:39