algebra
maniek: Zdiagnoalizować macierze [ w postaci PDP
−1, D − jest diagonalna ] oraz obliczyć ich 2013
potęgi.
b) | 3 −1 −2 |
| 2 0 −2 |
| 2 −1 −1 |
10 lip 12:16
TOmek: robie b)
10 lip 12:20
TOmek:
3−x −1 −2
2 0−x −2
2 −1 −1−x
−x(3−x)(−1−x)+4+4−(4x+2(3−x)+2(1+x)=0
x=0
x=1 (podówjne)
teraz przestrzenie własne:
dla x=0
bierzesz początkowa macierz odejumesz po przekątnej wartosc własną w tym wypadku "0" nakładasz
na te macierz wektor (x,y,z)=(0,0,0) rozwiazujesz i masz prosta która generuje ta wartosc
własna
dla x=1 prestrzenia będzie płaszczyzna
macierz diagonalna :
0 0 0
0 1 0
0 0 1
macierz przejsca( tworzysz z wektorów własnych). Ogólnie miałem ochotę zrobic to ale jak sobie
przypomniałem ile tu jest roboty. Polecam Ci wpisać w google będziesz miał schematy robienia
tego.
na końcu tylko podnosisz macierz diagonalną do 2013 i zostawiasz w formie PDP(−1)
10 lip 12:31
maniek: b)
| 3 −1 −2 | | λ 0 0 | | 3 − λ −1 −2 |
| 2 0 −2 | − | 0 λ 0 | = | 2 −λ −2 |
| 2 −1 −1 | | 0 0 λ | | 2 −1 −1 − λ |
−λ
3 + 2λ
2 − λ = −λ(λ
2 − 2λ + 1) = −λ(λ − 1)
2
dla λ = 0
[ 3 −1 −2 ] [ x ] [ 0 ]
[ 2 0 −2 ] [ y ] = [ 0 ]
[ 2 −1 −1 ] [ z ] [ 0 ]
| ⎧ | 3x − y −2z = 0 | |
| ⎨ | 2x − 2z = 0 |
|
| ⎩ | 2x − y − z = 0 | |
tak ?
10 lip 16:28
maniek:
| ⎧ | 3x − y − 2z = 0 | |
| ⎨ | x = z |
|
| ⎩ | 2x − y − z = 0 | |
| ⎧ | 3x − y − 2z = 0 | |
| ⎨ | x = z |
|
| ⎩ | x = y | |
| ⎧ | 3x − x − 2x = 0 | |
| ⎨ | x = z |
|
| ⎩ | x = y | |
co dalej ?
10 lip 16:38
maniek: mógłby ktoś dać jakąś wskazówkę ?
10 lip 17:53
TOmek: zatem wartość własna "0" jest prostą generowaną przez wektor (x,x,x) zatem np wartośc własna
to
(1,1,1)
10 lip 22:18
maniek: nie rozumiem za bardzo mógłbyś wytłumaczyć ?
10 lip 22:33
maniek: mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego akurat (1, 1, 1) ?
11 lip 13:19
TOmek: bierzesz obojetnie jakie x∊R mozesz wziąc wektor (2,2,2) to obojętne ,przeciez 2*(1,1,1) czyli
po prostu jest dwukrotnie wydłużony.
E0 − przestrzen własna dla wartosci własnej 0 generowana jest przez wektor (k,k,k) gdzie, k∊R
−−−−−−−−−−−−
0 = 0
⎨ x = z
⎩ x = y
Wiemy ,ze prosta generują tę wartosc własna zatem ma ona postać (x,y,z) ale w powyższego układu
wiemy ,ze x=z, x=y zatem mozna to zapisac jako (x,x,x)
11 lip 16:26