podzielnosc
studia: dla dowolnej liczby calkowitej dodatniej n jezeli liczba n2 jest podzielna przez d to liczba n
jest podzielna przez d. czy powyzsze zdanie jest prawdziwe jezeli
a) d=7
b) d=8
c) d=10
d) d=9
9 lip 20:05
xl:
Już student, a dzielenia jeszcze nie opanował, gratuluje.
9 lip 20:11
studia: a jak to rozwiazac?
9 lip 20:16
studia: pomoze ktos?
9 lip 20:40
Basia: jeżeli z tego, że d|n2 wynika, że d|n
to znaczy, że liczba d nie nie może być kwadratem żadnej innej liczby
przykład: 36 jest podzielne przez 4, ale 6 nie
powyższe jest prawdziwe dla d=7, 8, 10 (dla 9 nie)
9 lip 20:52
Basia: dowód formalny:
n = p1k1*p2k2*....*pnkn (rozkład na czynniki pierwsze) ⇒
n2 = p12k1*p22k2*....*pn2kn ⇒
pi2ki = (piki)2 jest dzielnikiem n2 ale nie jest dzielnikiem n
9 lip 21:07
studia: w odpowiedziach jest T−tak, N−nie
a) T b) N c) T d) N
9 lip 21:50
Mila: b) nie
122=144
144:8=18
12 nie dzieli się przez 8
9 lip 22:06
studia: dzieki
9 lip 22:14