Trygonomietria
Nie umiem: Rownanie trygonomietryczne.
Co tutaj robie nie tak?
sinxcosx − sin
2x − cosx + sinx = 0
sinxcosx − cosx = sin
2x − sinx
cosx(sinx − 1) = sinx(sinx − 1)
cosx = sinx
cosx − sinx = 0
9 lip 18:52
ZKS:
A co się dzieje z rozwiązaniem sin(x) − 1?
9 lip 19:07
ZKS:
Miało być sin(x) = 1
9 lip 19:08
Nie umiem:
A wiec dobrze rozumiem? Mimo, ze uproscilem rownanie, to nadal musialem obliczyc wartosc tego
sinusa? Dlaczego nie wystarcza sam wynik z uproszczonego rownania?
9 lip 19:14
ZKS:
| | π | |
Przecież dzieląc przez sin(x) − 1 tracisz rozwiązanie i jeżeli x = |
| + k * 2π to dzielisz |
| | 2 | |
przez 0.
9 lip 19:19
Mila:
Nie upraszczasz , bo dzielisz przez zero! Gubisz rozwiązanie.
Tak ma być:
cosx(sinx − 1) = sinx(sinx − 1)⇔
cosx(sinx − 1) − sinx(sinx − 1)=0
(sinx−1)*(cosx−sinx)=0⇔
sinx−1=0 lub cosx−sinx=0 i rozwiązujesz te 2 równania
| | cosx | |
sinx=1 lub cosx=sinx⇔ |
| =1 |
| | sinx | |
x=... lub ctgx=1
9 lip 19:20
Nie umiem: Dziekuje. A to tutaj?
| cos2x − 1 | |
| + sin3x = 0
|
| sinx | |
sinx(1 − sin
2x) = 0
sinx(1 + sinx)(1 − sinx) = 0
sinx = 0 v sinx = 1 v sinx = −1
x = kπ
9 lip 19:59
ZKS:
A dziedziny nie musisz wyznaczyć przypadkiem na początku?
9 lip 20:12
Nie umiem: Rzeczywiscie, dziekuje, taka mala rzecz, a tyle zmienia.
| | π | |
x = |
| + kπ, bo reszta chyba jest ok? |
| | 2 | |
9 lip 20:15
ZKS:
Dziedzina to nie wcale taka mała rzecz jest bardzo ważna. Tak teraz jest

.
9 lip 20:22
Nie umiem: Masz racje, zle to ujalem.

Dzieki jeszcze raz.
9 lip 20:42