matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwotna
THIRTEEN [13]:
Jak zrobić funkcję odwrotną do takiej funkcji zapisanej przez sklejenie:
⎧
2x − 1, gdy x ≤ 2
f(x) = {
⎩
x + 1, gdy x > 2
9 lip 15:00
Aga1.:
f(x)−kolor czerwony f
−1
(x) −kolor zielony (wykresy są symetryczne względem prostej y=x niebieski kolor 2x−1=y
y+1
x=
2
1
1
y=
x+
, x≤2
2
2
i x+1=y x=y−1 y=x−1, x>2
9 lip 15:21