Równanie
hwdtel iZen64:
Rozwiąż dowolną metodą równanie różniczkowe:
y'' − 4y' + 20y = 40 cos2x
9 lip 09:29
wredulus_pospolitus:
1)
y'' −4y' + 20y = 0
y(x) = eax
y' = aeax
y'' = a2eax
=> 1 − 4*a + 20a2 = 0 => a=2 +/− 4i
e(2+4i)x = e2xcos(4x) + ie2xsin(4x)
e(2−4i)x = e2xcos(4x) − ie2xsin(4x)
czyli
y'' −4y' + 20y = 0 => c1e2xcos4x + c2e2xsin(4x) ;gdzie c1∊R ⋀ c2∊C
2)
y''−4y'+20y = 40cos(2x)
yp = d1cos(2x) + d2sin(2x)
y'p = −2d1sin(2x) + 2d2cos(2x)
y''p = −4d1cos(2x) − 4d2sin(2x)
=> (16d1−8d2)cos(2x) + (8d1+16d2)sin(2x) = 40cos(2x)
=> 16d1−8d2 = 0 ⋀ 8d1+16d2 = 0
=> d1 = 2 ⋀ d2 = −1
czyli:
y(x) = c1e2xcos4x + c2e2xsin(4x) +2cos(2x) − sin(2x) ;gdzie c1∊R ⋀ c2∊C
9 lip 11:30
wredulus_pospolitus:
ot takie miłe równanie różniczkowe
9 lip 11:30
x3:
16d1 − 8d2 =40,C2∊C(?)
10 lip 14:29