wielomian, pochodna
Robert: Jak z wielomianu
p(x) = ∏i=0k (x−xi)
wyznaczyć jego pochodną?
9 lip 08:24
...:
... rozwiń ... uporządkuj ... licz
9 lip 09:33
Robert: W porządku, mam
(x−x0)(x−x1)...(x−xk−1)(x−xk)
i nie wiem co dalej...
9 lip 10:51
Basia:
dla k=0 masz p(x) = x−x0
dla k=1 masz p(x) = (x−x0)(x−x1) = x2 − (x0+x1)x + x0*x1
dla k=2 masz p(x) = (x−x0)(x−x1)(x−x2) = (x2 − (x0+x1)x + x0*x1)(x−x2) =
x3 −x2*x2 − (x0+x1)x2 + x2(x0+x1)x + x0*x1*x − x0*x1*x2 =
x3 − (x0+x1+x2)x2 + (x0*x1+x0*x2+x1*x2)x − x0*x1*x2
spróbuj sam policzyć jak będzie dla k=3
zobaczysz wtedy jak to się układa
9 lip 12:34
wredulus_pospolitus:
p'(x) = ∑i=0k ∏j=0, i≠jk (x−xj)
9 lip 12:39
AC:
p'(x)= ∑j=0k∏i=0;i≠jk(x−xi)
9 lip 12:41