Wielomiany
Kostek: Jak rozwiązywać zadania tego typu sprawdź czy wielomian W(x) jest podzielny przez G(x)
W(x)=x
3+2x
2+1 G(x)=x+1
tu nie mam problemu bo wiem, że należy sprawdzić W(−1) ale mam takie przykład:
Wyznacz te wartości parametru m i n dla których wielomian W(x) jest podzielny przez Q(x)
W(x)=x
4+(m+n)x
3+(m−n)x
2+6x
G(x)=x
3+3x
2+2x
8 lip 21:35
ICSP: Rozwiąż równanie g(x) = 0
Później układasz układ równań
w(x1) = 0
w(x2) = 0
w(x3) = 0
8 lip 21:38
ICSP: gdzie x1 , x2 , x3 są rozwiazaniami rówmnania g(x) = 0 ale to chyba oczywiste.
8 lip 21:38
Trivial:
ICSP ten warunek jest zbyt
słaby.
Powiedzmy że mamy wielomian
W(x) = x
G(x) = x
2
Czy według Ciebie W(x) jest podzielny przez G(x)?
8 lip 21:40
Kostek:
x
3+3x
2+2x=0
x(x
2+3x+2)=0
x(x+2)(x+1)=0
x=0 lub x=−2 lub x=−1
Δ=3
2−4*2=1
0
4+(m+n)0
3+(m−n)0
2+6*0=0
(−2)
4+(m+n)*(−2)
3+(m−n)*(−2)
2+6*(−2)=0
(−1)
4+(m+n)*(−1)
3+(m−n)*(−1)
2+6*(−1)=0
o takie coś chodziło ?
8 lip 21:43
ICSP: Drugi sposób
Jest twierdzenie iż każdy wielomian w(x) można zapisać w postaci iloczynu dwóch innych
wielomianów oraz pewnej reszty r :
w(x) = G(x) * Q(x) + r .
Stąd od razu widać ze W(x) będzie podzielne przez G(x) lub Q(x) wtedy gdy r = 0
Przyjmuję oznaczenie :
Q(x) = x− a
i mam :
x4 + (m+n)x3 + (m−n)x2 + 6x = (x−a)(x3 + 3x2 + 2x) + 0
PO wymnożeniu i porównaniu współczynników dostajesz m,n i a
8 lip 21:44
ICSP: Tak właśnie o to ,
Teraz zauważasz ze pierwsze równanie jest tożsamościowe i zostaje Ci ukłąd dwóch równań z dwoma
niewiadomymi.
8 lip 21:45
Kostek:
| | 17 | | 5 | |
Możesz sprawdzić wyniki m= |
| n=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 21:47
ICSP: Trivial to chyba oczywiste ze W(x) musi być stopnia większego niż G(x).
Jednak przyznam Ci racje. Załozenia są w matematyce bardzo ważne a ja o jednym zapomniałem.
Przepraszam.
| | 17 | | 5 | |
m = |
| oraz n = * |
| pasuje |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 21:52