Całki
on: Studia/ całki
| | du | | du | | du | |
xz |
| +yz |
| −( x2 + y2 ) |
| =0 |
| | dx | | dy | | dz | |
Czy funcja G spełnia powyższe równanie?
| | y | |
u(x,y,z)=G( |
| , x2 + y2 + z2 ) |
| | x | |
Jak to w ogóle ruszyć?
Z góry dziękuje za pomoc/ rozwiązanie/ cokolwiek!
8 lip 20:45
on: odświeżam
9 lip 11:07
pigor: | | y | |
... powiem szczerze, że nie rozumiem tego zapisu G( |
| ,x2+y2+z2), nie zapomniałeś czasem |
| | x | |
wzoru na funkcji G

, choć może o to chodzi :
| δu | | y | | δu | | 1 | | δu | |
| = G(− |
| ,2x), |
| = G( |
| ,2y), |
| = G(2z), |
| δx | | x2 | | δy | | x | | δz | |
więc:
| | δu | | δu | | δu | |
xz |
| + yz |
| − (x2+y2) |
| = |
| | δx | | δy | | δz | |
| | y | | 1 | |
= xz G(− |
| ,2x)+ yz G( |
| ,2y)− (x 2+y 2) G(2z)= i dalej nie mam pojęcia .  |
| | x2 | | x | |
9 lip 12:25
Trivial:
pigor: Ten zapis oznacza że funkcja trójargumentowa u(x,y,z) jest funkcją dwuargumentową
G(s,t) po podstawieniu s = y/x, t = x
2+y
2+z
2.
Skoro już zacząłem, to równie dobrze mogę odpowiedzieć.

Zamieniamy zmienne (x,y,z) na (s,t) przy czym
Chcemy wyrazić pochodne cząstkowe za pomocą nowych zmiennych. Korzystamy ze wzorów:
| | ∂u | | ∂u | ∂s | | ∂u | ∂t | |
|
| = |
|
| + |
|
| |
| | ∂x | | ∂s | ∂x | | ∂t | ∂x | |
| | ∂u | | ∂u | ∂s | | ∂u | ∂t | |
|
| = |
|
| + |
|
| |
| | ∂y | | ∂s | ∂y | | ∂t | ∂y | |
| | ∂u | | ∂u | ∂s | | ∂u | ∂t | |
|
| = |
|
| + |
|
| |
| | ∂z | | ∂s | ∂z | | ∂t | ∂z | |
Czyli
| | ∂u | | y | ∂u | | ∂u | |
|
| = − |
|
| + 2x* |
| |
| | ∂x | | x2 | ∂s | | ∂t | |
| | ∂u | | 1 | ∂u | | ∂u | |
|
| = |
|
| + 2y* |
| |
| | ∂y | | x | ∂s | | ∂t | |
Wstawiając do równania mamy:
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
xy |
| + yz |
| − (x2+y2) |
| |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
| | y2 | ∂u | | ∂u | | yz | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
= − |
|
| +2x2y |
| + |
|
| +2y2z |
| −(2x2z+2y2z) |
| |
| | x | ∂s | | ∂t | | x | ∂s | | ∂t | | ∂t | |
| | y2−yz) | ∂u | | ∂u | |
= − |
|
| + 2x2(y−z) |
| |
| | x | ∂s | | ∂t | |
No i chyba to się bardziej już nie uprości, zatem funkcja G nie spełnia równania. Być może
gdzieś mam błąd.
9 lip 17:59
Trivial:
Już widzę, co jest źle! Jest inne równanie.
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
xz |
| + yz |
| − (x2+y2) |
| = ... = 0 |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
W miejscu kropek (...) wstawiamy, wymnażamy, upraszczamy. Wszystko się poskraca, czyli funkcja
G spełnia równanie.
9 lip 18:07
on: ślicznie

ale jak ty napisałes tutaj te znaczki pochodnych cząstkowych ?
13 sie 11:33
PW: Można np. poprzez program "Tablica znaków" (charmap.exe). W czcionce Microsoft Sans Serif (tej
używa nasz edytor) wybrać podzakres unicode "operatory matematyczne". Zestaw jest ubogi, ale
∂ można stamtąd skopiować i wkleić tutaj.
13 sie 19:48