matematykaszkolna.pl
Trygonomietria Nie umiem: Rozwiaz rownanie (trygonomietryczne). tg2x = tgx Po uzyciu wzoru na funkcje podwojonego kata wychodzi mi: tgx + tg3x = 0 tgx(1+x2) = 0 1 + x2 = kπ x = kπ−1 v x = −kπ−1 Co robie nie tak?
8 lip 18:55
AS: Sprawdź wzór na tg(2*x)
8 lip 19:00
Nie umiem: O ile sie nie myle, jest on postaci:
2tgx 

?
1−tg2x 
A przynajmniej tak widnieje u mnie w tablicach.
8 lip 19:06
AS: A czy dobrze wyłaczyłe(a)ś przed nawias tg(x)? tg(x)*(1 + tg2(x)) = 0
8 lip 19:12
pigor: ..., przecież jak wyłączasz tg2x przed nawias to masz : tgx(1+tg2x)=0 ⇔ tgx=0 , a ty co piszesz ... , nie wiem skąd i dlaczego
8 lip 19:15
Nie umiem: Rzeczywiscie zle wylaczylem, natomiast nie rozumiem tez jak z tg(1+tg2x) = 0 powstaje tgx = 0 :(
8 lip 19:26
Aga1.: lub ze wzoru tgx=tgy⇔y=x+kπ, k∊l.całkowitych.
9 lip 06:48
pigor: ... , jak masz rozumieć jak nie potrafisz przepisać tylko piszesz bzdety takie : tg(1+tg2x) = 0 (gdzie jest x − argument tangensa), gdy masz napisane : tgx(1+tg2x)= 0 , a więc iloczyn tgx przez 1+tg2x >0 dla ∀x∊R−{12π+kπ}, będzie zerem , czyli równanie : tgx (1+tg2x)= 0 ⇔ tgx=0 ⇔ x= kπ i tyle . ...
9 lip 12:11
Nie umiem: Juz rozumiem, dziekuje. Co do "pisania bzdetow" to najserdeczniej przepraszam, ze tak Cie tym urazilem. Spowodowane to jest moze nie nieumiejetnoscia skopiowania czegos, lecz faktem, ze uzywam starego telefonu z wadliwym dotykowym ekranem (ktorego czesc bedaca kolem o srednicy okolo 0,5cm nie wyswietla zadnych informacji) a takze zmudnoscia wprowadzania danych (przykladowo, samo wprowadzenie znaku π wymaga kilku−sekundowej operacji kopiowania).
9 lip 17:57
PW: Jest taka rosyjska opowiastka. Sprzedawca bajeruje klienta, żeby mu wcisnąć używany stary telefon komórkowy. Klient jest jednak dociekliwy: − A jest w tym telefonie aparat fotograficzny? Zniecierpliwiony sprzedawca: − A fotoaparat u was doma jest? − Da, jest. − A wy po niemu zwonitie?
9 lip 18:49
Nie umiem: emotka Niestety obecnie mam tylko taka mozliwosc. Komputer zepsul mi sie w ubieglym tygodniu, takze przez te kilka tyg. mam do wyboru nie byc dociekliwym, czyli tez uczyc sie "po lebkach", meczyc sie z tym telefonem (bo tylko tak to mozna nazwac − meka) lub tez w ogole sie nie uczyc.
9 lip 18:57