ciagi
zadanie: wykaz, ze ciag jest ograniczony z gory
an=4+3n2−n4
8 lip 18:15
asdf: skoro z gory to jest malejący:
limn→∞ an = −∞ i juz.
8 lip 19:12
asdf: skoro z gory to jest malejący:
limn→∞ an = −∞ i juz.
8 lip 19:12
zadanie: to wystarczy?
8 lip 19:49
zadanie: ?
8 lip 20:17
zadanie: czy to bedzie wystarczajace?
8 lip 20:57
Trivial: asdf, na pewno nie znasz żadnych ciągów
rosnących ograniczonych z góry?
8 lip 21:02
asdf: @Trivial
znam, ale ten ciąg na pewno tak nie ma, więc od razu dałem odpowiedź − jaka praca wlasna taka
odpowiedź...
8 lip 23:15
Basia:
@asdf
ciąg ograniczony z góry wcale nie musi być malejący
(ten jest, ale Ty piszesz tak jakby to była prawda ogólna, a nie jest)
przykłady:
9 lip 13:03
Basia:
@zadanie
będzie wystarczające, jeżeli potrafisz udowodnić takie twierdzenie:
limn→+∞ an = −∞ ⇒ an jest ograniczony z góry
a to łatwo udowodnić
9 lip 13:12
zadanie: dziekuje
a moglbym prosic o udowodnienie bo jednak nie potrafie
9 lip 14:16
asdf: @Basia
nie pisze, ze kazdy − odwołałem sie jedynie do tego ciągu.
9 lip 14:48
Mila:

an=4+3n
2−n
4
Zbiór wartości funkcji:
f(x)=−x
4+3x
2+4
x
2=t
f(t)=−t
2+3t+4 i t≥0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
t1= |
| =4 lub t2= |
| =−1 |
| | −2 | | −2 | |
| | −9 | | 9 | | 1 | | 3 | |
yw= |
| + |
| +4=6 |
| największa wartość f(x) dla x= |
| >0 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Dokończ .
9 lip 17:38
Trivial: asdf, "skoro z góry, to jest malejący" trudno zrozumieć jako odwołanie do tego konkretnego
przykładu.
9 lip 18:09
Basia:
limn→+∞ an = −∞ ⇔def. ∀N<0 ∃n0∊N ∀n>n0 an<N
stąd wynika, że np. dla N= −1
∃n0∊N ∀n>n0 an<−1
a stąd mamy
∀n∊N an ≤ S=max{−1; a1,a2,....,an0}
czyli ciąg jest ograniczony z góry bo S jest liczbą skończoną
9 lip 18:34
Basia: P.S. jeżeli to jest szkolne zadanie, to lepiej zastosuj rozwiązanie, które przedstawiła
Mila
9 lip 18:35
zadanie: dziekuje bardzo
9 lip 19:14
asdf: ale sie czepiacie..
9 lip 20:53
Basia: nie czepiamy się
asdf; wymagamy ścisłości, dla Twojego własnego dobra
9 lip 20:56
asdf: napisalem, ze
∞ ma wartosc −
∞, wiec sie tyczylo tego ciagu, ale nie ma co przeciągac, wskazowka
na przyszlosc mi sie przyda
9 lip 21:51