Trygonomietria
Nie umiem: Zbadaj, czy funkcja jest okresowa, jesli tak, wyznacz jej okres.
f(x) = sinx + tgx
Jak w ogole zabierac sie za takie funkcje, ktore tworza zupelnie rozne funkcje
trygonometryczne? Czy najlepiej sprowadzic je do jakiejs prostszej postaci (okreslonej przez
jedna funkcje trygonomietryczna) i wowczas okreslac to, co jest podane w poleceniu, czy moze
jakos inaczej? A takze, jak rysowac takie funkcje?
8 lip 16:34
Nie umiem: Nikt?
8 lip 20:31
Mila: Z def.
dla x∊D , i x+T∊D
f(x)=f(x+T)
sinx to funkcja okresowa− T
1=2π okres zasadniczy
tgx − − to funkcja okresowa T
2=π
T
1*1=T
2*2=2π=T
Spr.
f(x+2π)=sin(x+2π)+tg(x+2π)=sinx+tgx=f(x)
T=2π ( najmniejsza wspólna wielokrotność 2π i π)
Przeczytaj :
http://www.matematyka.pl/34202.htm
8 lip 23:32
Janek191:
@Mila
Ale tw. dotyczy sytuacji, gdy f, g : R → R
natomiast dziedziną funkcji tg jest R \ { 0,5π+ π*k} , gdzie k − dowolna liczba całkowita
9 lip 07:49
Basia: niekoniecznie; tam tak napisano, ale niekoniecznie
dotyczy każdej sytuacji
oczywiście rozpatrujemy dziedzinę f(x) czyli D = R\{π2+kπ: k∊C}
9 lip 12:20
10 lip 20:47