Pole obszaru całką oznaczoną POMOCY!
Marianna92: | | π | | π | |
Obliczyć pole obszaru ograniczone funkcją cos(x) w przedziale |
| oraz |
| Bardzo |
| | 6 | | 3 | |
proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać
8 lip 14:33
wredulus_pospolitus:
potrafisz całki liczyć ?
jeżeli nie to:
a) jestem studentem
b) jestem przyszłym studentem
jeżeli (a) ... no to masz poważny problem ... proponuje sie zabrać do nauki lub zastanowić się
nad zmianą kierunku na jakiś humanistyczny lub pójść do roboty
jeżeli (b) ... to odpuść sobie ... ciesz się wakacjami ... całki będziesz miała nie wcześniej
jak w grudniu ... masz jeszcze dużo czasu
8 lip 14:45
Marianna92: potrafie liczyc calki, tylko nie wiem jak mam wyznaczyc obszar, powiedz mi tylko jak ma
wygladac pierwsze dzialanie , reszte juz sobie dam rade dojsc do wyniku bo całki oznaczone
umiem, bardzo Cie proszę o pomoc, uczę się tego bo w środę mam poprawkę egzaminu...
8 lip 14:59
wredulus_pospolitus:
pierwsze dzialanie ... zapisanie całki oznaczonej:
∫(π/6)(π/3) cosx dx = ....
8 lip 15:00
Patryk:
∫cosx*dx
8 lip 15:02
Patryk: te zielone linie to mniej więcej zaznaczałem
8 lip 15:02
Marianna92: ok

a właśnie nie powinnam odjąć jeszcze uwzględnić funkcji dolnej x? czyli np. tak?
∫(π/6)(π/3) (x− cosx) dx ?
8 lip 15:11
Patryk: góra to y=cosx
dół to y=0
odejmujesz cosx−0=cosx
skąd ten x ?
8 lip 15:16
Marianna92: aaaa no tak masz rację to w sumie, to już chyba wszystko wiem , czyli podstawiam teraz granice
całkowania i odczytuje wartości z tablic trygonometrycznych i mam pole obszaru

Dziękuję
Ślicznie!
8 lip 15:18
Patryk: ale pamiętaj żeby jeszcze zcałkowac tego cosx
8 lip 15:20
Marianna92: pamiętam pamiętam! Dzięki
8 lip 15:22