matematykaszkolna.pl
Pole obszaru całką oznaczoną POMOCY! Marianna92:
 π π 
Obliczyć pole obszaru ograniczone funkcją cos(x) w przedziale

oraz

Bardzo
 6 3 
proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak się za to zabraćemotka
8 lip 14:33
wredulus_pospolitus: potrafisz całki liczyć ? jeżeli nie to: a) jestem studentem b) jestem przyszłym studentem jeżeli (a) ... no to masz poważny problem ... proponuje sie zabrać do nauki lub zastanowić się nad zmianą kierunku na jakiś humanistyczny lub pójść do roboty jeżeli (b) ... to odpuść sobie ... ciesz się wakacjami ... całki będziesz miała nie wcześniej jak w grudniu ... masz jeszcze dużo czasu
8 lip 14:45
Marianna92: potrafie liczyc calki, tylko nie wiem jak mam wyznaczyc obszar, powiedz mi tylko jak ma wygladac pierwsze dzialanie , reszte juz sobie dam rade dojsc do wyniku bo całki oznaczone umiem, bardzo Cie proszę o pomoc, uczę się tego bo w środę mam poprawkę egzaminu...
8 lip 14:59
wredulus_pospolitus: pierwsze dzialanie ... zapisanie całki oznaczonej: ∫(π/6)(π/3) cosx dx = ....
8 lip 15:00
Patryk: rysunek
π 

3 
∫cosx*dx
π 

6 
8 lip 15:02
Patryk: te zielone linie to mniej więcej zaznaczałem
8 lip 15:02
Marianna92: ok emotka a właśnie nie powinnam odjąć jeszcze uwzględnić funkcji dolnej x? czyli np. tak? ∫(π/6)(π/3) (x− cosx) dx ?
8 lip 15:11
Patryk: góra to y=cosx dół to y=0 odejmujesz cosx−0=cosx skąd ten x ?
8 lip 15:16
Marianna92: aaaa no tak masz rację to w sumie, to już chyba wszystko wiem , czyli podstawiam teraz granice całkowania i odczytuje wartości z tablic trygonometrycznych i mam pole obszaru emotka Dziękuję Ślicznie!
8 lip 15:18
Patryk: ale pamiętaj żeby jeszcze zcałkowac tego cosx
8 lip 15:20
Marianna92: pamiętam pamiętam! Dzięki emotka
8 lip 15:22