ciagi
zadanie: uzasadnij, ze ciag (an) jest ograniczony
{a1=100
{an+1=sin2an+10
od czego zaczac?
8 lip 13:26
wredulus_pospolitus:
zauważ że:
0≤ sin2(coś) + stała dodatnia ≤ 1 + stała dodatnia
ograniczoność wynika z ograniczoności funkcji f(x) = sin2x
8 lip 13:30
zadanie: dziekuje
8 lip 13:36
zadanie: czy ciag (a
n) jest ograniczony?
wedlug mnie jest bo jest on zbiezny do 1 (czyli ma granice) a kazdy ciag zbiezny jest
ograniczony. dobrze?
8 lip 13:39
wredulus_pospolitus:
przekształc
| 10n | | 10n+40−40 | | 40 | |
| = |
| = 10 − |
| |
| n+4 | | n+4 | | n+4 | |
czy z takie postaci latwiej Ci będzie
8 lip 13:40
zadanie: raczej nie a tamto jest dobrze?
8 lip 13:44
zadanie: ?
8 lip 13:54
wredulus_pospolitus:
nie ... granicą nie będzie 1
pytanie ... masz wrzesień czy jestes nadgorliwym przyszłym studentem
8 lip 14:33
zadanie: to drugie
8 lip 14:37
zadanie: granica wyszla √10
a teraz z ta granica jest to dobrze?
8 lip 14:39
wredulus_pospolitus:
skoro jesteś tym drugim ... to się zrelaksuj i ciesz najdłuższymi wakacjami swojego życia
a granice sobie zostaw na październik/listopad
bo wcześniej ich mieć nie będziesz
8 lip 14:43
wredulus_pospolitus:
jest dobrze teraz ... granica wychodzi √10
8 lip 14:43
zadanie: dziekuje
8 lip 15:12