Napisz równanie prostej AB.
wajdzik:

W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A=(3,2) oraz wektor wysokości CD=[−1,3]. Napisz równanie
prostej AB.
Nie za bardzo wiem jak wyznaczyć to równanie, myślę, że coś tutaj jeszcze muszę wyliczyć ale
co..?
Wiem, że muszę jakoś wyliczyć to B, bo.
|AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2
8 lip 13:05
pigor: ..., nic nie potrzebujesz liczyć, wszystko masz dane i z równania ogólnego prostej
−1(x−3)+3(y−2)= 0 ⇔ −x+3+3y−6= 0 ⇔
x−3y+3= 0 − szukane równanie AB . ...
8 lip 14:44
wajdzik: ok, przeanalizuje to dzięki.
8 lip 16:07
5-latek: I co wymysliles? dlaczego tak jest jak napisal pigor
8 lip 16:38
5-latek: Wajdzik .Nic ?
8 lip 19:28
5-latek: No to tak. Zauwaz ze wektor CD jest prostopadly do wektora AB (bo wysokosc jest prostopadla do
boku
Wobec tego skladowe tego wektora CD sa wspolczynnkami prostej AB przechodzacej przez punkt A w
postaci ogolnej Ax+By+C=0 czyli nasza prosta AB ma rownanie −1(x−3)+3(y−2)=0 to
−x+3+3y−6=0 to −x+3y−3=0 /*(−) to x−3y+3=0
9 lip 19:37
pigor: ..., no to j może jeszcze to :
niech p:. Ax+By+C=0 i (x
o,y
o)∊p ⇔ Ax
o+By
o+C=0 I Ax+By+C=0 ⇔
⇔ C= −Ax
o−By
o i Ax+By−Ax
o−By
o= 0 ⇒
A(x−xo)+B(y−yo)=0 . ...
9 lip 22:59
wajdzik: dzięki wielkie, wyjechałem i dopiero teraz wróciłem i zabieram się powoli do pracy.
13 lip 16:48